PDA

Bekijk de volledige versie : Sidi Larbi Cherkaoui Europees culturele ambassadeur


Barst
14th March 2013, 03:02
Belg Sidi Larbi Cherkaoui gekozen als Europees culturele ambassadeur


Eastman, het gezelschap van Sidi Larbi Cherkaoui, wordt een van de drie culturele ambassadeurs voor Europa. Dat heeft Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege bekendgemaakt. De titel levert het gezelschap 200.000 euro op.


De van Antwerpen afkomstige danser en choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui werd uit ruim 40 inzendingen gekozen als een van de drie culturele ambassadeurs voor Europa. De twee andere ambassadeurs zijn het dansgezelschap Sasha Waltz&Guests uit Berlijn en het Franse muziekfestival van Aix-en-Provence. Ze ontvangen elk 200.000 euro.


Steun voor 25 Vlaamse cultuurorganisaties

In de marge van de benoeming meldt minister Schauvliege dat 25 Vlaamse culturele organisaties dit jaar steun kregen van de Europese Commissie voor hun internationale samenwerking. Ons land behoort trouwens tot de vijf beste van de 27 deelnemende landen binnen de Europese Unie.

Vijf Vlaamse organisaties in het kader van het Europees Cultuurprogramma, het huidige subsidieprogramma van de Europese Unie voor culturele samenwerkingsprojecten, zullen optreden als projectleider in een tweejarig Europees samenwerkingsproject. Ze ontvangen daarvoor 200.000 euro steun. Het gaat onder meer om het Festival van Vlaanderen Internationaal en het Toneelhuis. Dertien organisaties treden op als co-organisator.


‘Europa erkent Vlaamse kwaliteit'

‘Het Europees cultuurbeleid kan alleen maar complementair zijn aan het beleid van de lidstaten, van Vlaanderen', meent Schauvliege. ‘Dat moet natuurlijk op het terrein concreet gemaakt worden. Het is positief dat zo vele Vlaamse projecten daaraan tegemoet komen en dat Europa deze kwaliteit erkent.'


Blog DS, 13-03-2013