PDA

Bekijk de volledige versie : Nieuwe chip herstelt zichzelf


Charlotte Le Dreff
12th March 2013, 19:17
Nieuwe chip herstelt zichzelf

Onderzoekers van het California Institute of Technology (Caltech) hebben een technologie ontwikkeld waarmee elektronische circuits zichzelf herstellen na schade.
Het systeem bestaat uit sensoren die informatie over temperatuur, stroom, spanning en verbruik kunnen doorgeven aan een soort brein, een zogenaamde ASIC, dat dan op eigen houtje een herstelmechanisme kan activeren. "We hebben het systeem zo generiek mogelijk ontworpen, zodat het zelf de optimale stand van alle actuators kan bepalen, zonder externe interventie", zegt Stephen Bowers van het High-Speed Integrated Circuits-laboratorium van de afdeling Engineering and Applied Science van Caltech.

De onderzoekers hebben hun nieuwe technologie al gedemonstreerd aan de hand van minuscule hoogfrequente signaalversterkers, voorzien van het 'immuniteitssysteem'. De chips werden in de experimenten op verschillende manieren beschadigd, onder andere met een krachtige laser. Hoewel hierbij meer dan de helft van de versterker en een groot aantal componenten weggeveegd werden, was de chip in staat zich te herstellen in minder dan een seconde.

Bron:
http://www.hln.be/hln/nl/4124/Multimedia/article/detail/1595110/2013/03/12/Nieuwe-chip-herstelt-zichzelf.dhtml

Mening:
Op het vlak van technologie en wetenschap is dit een sterke prestatie. De mensheid wordt steeds slimmer. We moeten hier echt fier en trots op zijn, dat we zo ver gekomen zijn om zulke dingen te kunnen bereiken of creëren. Toch is dit misschien niet zo positief als we in de eerste plaats zouden denken. We creëren namelijk dingen, die ons niet meer nodig hebben. Wij hebben hen wel nodig. Wij zijn dus met andere woorden, afhankelijk van machines, apparaten, ... Dit zou niet mogen. We creëren gewoon, zonder enig besef, onze eigen ondergang. We zitten met een tekort aan beroepen en we maken dat alleen maar erger door onze eigen kennis. Mensen worden letterlijk vervangen door internet en zo verder. Als dingen die wij maken, zichzelf nog kunnen herstellen ook, waar gaat dit dan heen? Waar stopt dit?