PDA

Bekijk de volledige versie : meer vluchtelingen erkend wegens geslacht


R*bin.Claesen
8th March 2013, 11:12
Een op de zes vluchtelingen werd vorig jaar erkend wegens ‘gendergebonden motieven'. Dat is drie keer meer dan in 2007. Het gros van hen zijn vrouwen.
Meer en meer vrouwen slaan op de vlucht omdat ze in hun land van herkomst gediscrimineerd worden of gevaar lopen als vrouw. Van alle mensen die in 2012 door het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) erkend werden als vluchteling, werd 17 procent erkend wegens genderspecifieke problemen.

Vooral vrouwen

‘Een klein deel betreft mannen die in hun thuisland bedreigd of vervolgd worden omdat ze homoseksueel zijn', zegt Maggie De Block (Open VLD), staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Maar het overgrote deel van die gendergebonden erkenningen gaat volgens haar over vrouwen die het slachtoffer zijn van bijvoorbeeld huiselijk of intrafamiliaal geweld, van een gedwongen huwelijk, van uitbuiting, van genitale verminking en erewraak.

Momenteel is er een grote instroom uit Oost-Europa. ‘Sommige (alleenstaande) vrouwen uit die landen zijn het slachtoffer van prostitutie- of mensenhandelnetwerken', aldus De Block. In januari van dit jaar bestond acht procent van alle mensen in de (gesloten en open) opvangcentra uit alleenstaande vrouwen. Soms zijn het nog meisjes.

Aanbevelingen

De Verenigde Naties hebben een handboek opgesteld voor de bescherming van vrouwen en meisjes. In eigen land hebben de Vrouwenraad en de Conseil des Femmes een rist aanbevelingen opgesteld voor de opvang van vrouwen. Dat gaat onder meer over eigen sanitair en meer privacy, maar ook over de aanwezigheid van vrouwelijke veiligheidsagenten en verpleegsters, klinkt het.

De Block haalt de cijfers vandaag aan op de voorstelling van het fotoboek en de tentoonstelling ‘Transit 51', een verzameling portretten van vrouwen in het Klein Kasteeltje, gemaakt door DS-fotografe Lisa Van Damme.

bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130308_00496519

mening:
Alsof het al niet erg genoeg is dat mensen moeten vluchten uit hun thuisland, moeten ze deze lijdensweg ondergaan omwille van discriminatie. Met het milieu gaat het slechter en slechter, maar blijkbaar met de bevolking ook. Uit studies blijkt dat de motieven van vluchtelingen drie keer meer 'gendergebonden motieven' zijn. Het verbaast mij elke keer opnieuw dat mensen zo wreed kunnen zijn voor elkaar. De emancipatie van de vrouw is blijkbaar niet wat ze zou moeten zijn, vermits vrouwen in bepaalde werelddelen nog steeds slachtoffer zijn van geweld en prostitutie.

De wereld evolueert maar verder: nieuwe technieken worden uitgevonden en er worden oplossingen gezocht voor het milieuprobleem, maar waar leidt dit allemaal naartoe als de basisrechten van de vrouw nog steeds geschonden worden.
Het is schandalig dat de internationale vrouwendag wordt georganiseerd (letterlijk vandaag), terwijl er vrouwen zijn die nog steeds in erbarmelijke omstandigheden leven.

Ik vind het knap dat de Verenigde Staten een handboek hebben opgesteld met richtlijnen voor de opvang van vrouwen. Ze hebben het initiatief genomen om een goede oplossing en opvang te bieden aan hen. Toch is het in mijn ogen dubbel, want deze 'opvang' zou er helemaal niet mogen zijn. Elke vrouw, elk persoon zou veilig moeten zijn in zijn eigen land. Spijtig genoeg zijn mijn gedachten hierover negatief, want een wereld als dit zal nooit bereikt worden.