PDA

Bekijk de volledige versie : Ingenieursstudent in spe kan zijn wiskunde testen


Veronique.Peeters
5th March 2013, 21:35
BRUSSEL - Jongeren die aan een studie burgerlijk ingenieur beginnen, kunnen aan de KU Leuven, UGent en VUB hun wiskunde*-kennis toetsen en bijspijkeren. Vrijblijvend.

Aan alle drie de universiteiten die een opleiding burgerlijk ingenieur aanbieden, de KU Leuven, Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel, kunnen studenten vanaf volgend academiejaar hun niveau wiskunde toetsen. Er wordt een zogeheten ‘ijkingstoets' afgenomen, overal dezelfde.

Die toets is geen toelatingsproef. Hij is niet verplicht en het resultaat is louter oriënterend.

De studenten moeten met deze test beter weten waar ze staan. En als er nog hiaten zijn in hun kennis en vaardigheden, dan kunnen ze die nog bijwerken. Dat kan op een zomercursus, een onlinecursus of ook tijdens oefensessies bij het begin van het academiejaar.

Voeten op de grond

‘We zien in het eerste jaar dat studenten geconfronteerd worden met zware leerstof. Voor sommigen te zwaar', zegt professor Joos Vandewalle (KU Leuven), een van de drijvende krachten achter de ijkingstoets. ‘Liever dan hen in hun eerste jaar nodeloos te laten aanmodderen, zetten we hen met de voeten op de grond.'

Leuven probeerde de proef al eens uit in juli vorig jaar. Toen was een kleine zestig procent geslaagd. Die studenten blijken het prima te doen in hun eerste jaar. ‘We mikken op de twintig procent die net niet geslaagd is. Die kunnen het met wat begeleiding wel halen', aldus Vandewalle.

‘Tegelijk hopen we dat jongeren die dachten dat voor ingenieur studeren te hoog gegrepen was voor hen, met de toets tot het besef komen dat ze het wel aankunnen. We hebben meer ingenieurs nodig, en zeker meer meisjes zouden het moeten proberen.'

De proef kan begin juli afgelegd worden en in september is er nog een sessie. Tussenin kunnen de niet geslaagden hun kennis bijspijkeren in de zomercursus. Vandewalle: ‘Als ze er bij de herkansing nog niet door zijn, zullen we hen toch zachtjes aanraden iets anders te doen.'

De KU Leuven zal varianten van de proef ook aanbieden aan studenten van andere richtingen, zoals handelsingenieur, bio-ingenieur, fysica en de richting wiskunde zelf. Gent en Brussel wachten wat dat betreft nog even af.

Om studenten voor de proef warm te maken, geeft Leuven één studiepunt cadeau.

Vroeger bestond er een toelatingsproef voor burgerlijk ingenieur, zoals die vandaag nog voor geneeskunde bestaat. Die werd in 2003 geschrapt. Omdat sindsdien de slaagcijfers flink lager liggen, gaan geregeld stemmen op om hem weer in te voeren. In Franstalige België bestaat de toelatingsproef wel nog.

DS, 05-03-2013 (Tom Ysebaert)
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130304_00491716&word=wiskunde
--------------------------------------------------

Ik vind dit een schitterend initiatief! Ik vind persoonlijk dat voor elke studierichting in het hoger onderwijs er een soort van 'oriënteringstest' moet zijn, of op zijn minst voor alle universiteitsrichtingen. Zo heb je een idee van de moeilijkheidsgraad van elke studierichting. Zoals in het artikel ook gezegd wordt zijn er niet alleen veel studenten die zich overschatten, maar er zijn er ook heel wat die zich onderschatten. Met zo'n oriënteringstest weet je dan toch wat je te wachten staat en waar je nog aan moet werken. Met het studiepuntensysteem moet je toch niet te kwistig zijn met het 'proberen' van studierichtingen. Door die test ga je al geen studiepunten gewoon wegsmijten.

Wat de toelatingsproef betreft voor burgerlijk ingenieur, vind ik het hedendaags systeem goed. Ik vind niet dat er een toelatingsproef moet komen, omdat er al zo weinig burgerlijk ingenieurs zijn. En deze hebben we echt wel broodnodig. Het niveau van de ingenieursopleiding mag hier dan niet onder lijden.