PDA

Bekijk de volledige versie : RecycleBot zet plastic om in grondstof voor 3D-printer


Eva.Van Peer
5th March 2013, 11:16
Onderzoekers aan de Michigan Technological University hebben een toestel ontwikkeld dat plastic kan recycleren om te gebruiken in 3D-printers.

De RecycleBot kan bijvoorbeeld overweg met plastic melkflessen en zo een flinke kostenbesparing opleveren. Hij zou ook een stuk minder energie gebruiken dan commerciële apparaten die grondstoffen maken voor 3D-printers, meldt 3ders.org. Het ontwikkelproces is bovendien gedocumenteerd en opensource beschikbaar, zodat iedereen zijn eigen toestel kan bouwen.

Met twintig melkflessen kan de RecycleBot ongeveer een kilo plastic produceren, iets wat online 30 tot 50 dollar (23 tot 38 euro) kost.

Bron: N.N., RecycleBot zet plastic om in grondstof voor 3D-printer. De Morgen, 2013-03-04, (http://www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetenschap/article/detail/1590016/2013/03/04/RecycleBot-zet-plastic-om-in-grondstof-voor-3D-printer.dhtml).


Mening:

Wetenschap verbaast mij keer op keer. De ontwikkeling van een 3D-printer vond ik al indrukwekkend. Wat het nu nog indrukwekkender maakt, is het feit dat de grondstof voor deze printer gemaakt kan worden uit gebruikt plastic. Dit alles is dan ook nog eens goedkoper voor de consument en bespaart energie. Het is dus positief voor zowel milieu als mens.
Dat al de informatie omtrent het bouwen en de werking van het apparaat opensource beschikbaar is, toont aan dat de ontwikkelaars hun kennis willen doorgeven aan anderen. Dankzij deze kennis kunnen andere mensen op hun beurt een nog betere en energiezuinigere variant op het toestel ontwikkelen. Meer en meer mensen met een 3D-printer zullen ook de kans hebben om zelf bewust de keuze te maken om zo'n RecycleBot te bouwen en zo het milieu een beetje te sparen van alle onzuiverheden die wij als mens ontwikkelen.
De RecycleBot is dus een heel goede uitvinding.