PDA

Bekijk de volledige versie : Peuter voor het eerst ‘functioneel' genezen verklaard van HIV


E*elien.segers
4th March 2013, 08:52
Voor het eerst is er een geval bekend van een kind dat ‘functioneel genezen' verklaard is van HIV, het virus dat aids veroorzaakt. Het kind heeft een normale levensverwachting en heeft geen medicatie nodig om zich tegen het virus te verweren. Dat heeft een team van Amerikaanse virologen zondag bekendgemaakt.



Een functioneel herstel betekent niet dat het HIV-virus compleet verdwenen is uit het lichaam. Maar de ziekmaker is zo zwak aanwezig dat het immuunsysteem van de mens ermee overweg kan zonder behandeling.

Het kind, dat intussen twee en een half jaar is, kreeg tijdens zijn eerste levensuren een antiretrovirale behandeling. Mogelijk valt de functionele genezing daardoor te verklaren. Testen kort na de geboorte wezen in ieder geval op een progressieve verminderde virale aanwezigheid in het bloed van de baby. 29 dagen na de geboorte was het virus niet meer detecteerbaar in het lichaampje.

De enige erkende officiële genezing van HIV wordt toegeschreven aan de Amerikaan Timothy Brown. Hij werd compleet genezen verklaard na een beenmergtransplantatie, die een zeldzame genetische mutatie veroorzaakte waardoor het virus de cellen niet meer kon binnendringen. Een beenmergtransplantatie wordt ingezet om bloedkankers zoals leukemie te behandelen.

Het geval van het jonge kind werd uit de doeken gedaan op de 20e jaarlijkse conferentie over retrovirussen en opportunistische infecties in Atlanta, in de Amerikaanse staat Georgia.

Volgens de wetenschappers zou de kennis over de behandeling van het kind de gangbare medische praktijk kunnen beïnvloeden. Maar, zo onderstrepen ze, de eerste doelstelling blijft de overdracht van het virus van moeder op kind te verhinderen. Momenteel zijn er al behandelingen hiervoor voorhanden. De behandeling werkt in 98 pct van de gevallen.

gevonden op 4/03/2013 op http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130304_00490564

mening: De wetenschap is weer al een stuk dichter bij de genezing of is het de evolutie. Aids is een ziekte die al een zeer lange tijd in deze wereld heerst. De baby had bij zijn geboorte aids, wie zegt niet dat deze cellen door evolutie immuun zijn geworden tegen aids. We spreken over een baby van de 10de generatie na aids vaststellingen. De baby heeft er moeten tegen vechten, maar wie zegt dat hij het niet had kunnen winnen zonder geneesmiddelen. Het is goed voor de peuter dat hij genezen is, maar echt wetenschap noem ik dit niet. Ze hebben de evolutie over het hoofd gezien, en de kleine gewoon gedrogeerd met drugs. Net het zelfde met die ander meneer die genezen is, die cellen werden aangepast door beenmergtransplantatie. Zo werden hij immuun voor de ziekte. Wat dit proces te weeg bracht is men nog niet zeker, maar het feit cellen zich kunnen aanpassen, kan bij de baby door evolutie er gekomen zijn.

J*nas.De.Mey
6th March 2013, 09:29
Geweldig nieuws! Dit toont ons maar weer dat de genezing van allerlei ziektes niet onmogelijk is. Het is niet omdat het op dit moment niet genezen kan worden dat dit op een later tijdstip niet zo zal zijn.

Ik heb ontzettend veel respect voor de mensen die dagelijks bezig zijn met uit uitrafelen van allerlei ziekten in de hoop dat ze op een dag een levensbedreigende ziekte genezen. We zouden niet zijn waar we vandaag zijn zonder onze uitgebreide medische kennis.