PDA

Bekijk de volledige versie : Cyberspionage treft ook Belgische computers


l*rs.mijnendonckx
28th February 2013, 13:35
[SIZE=3] Cyberspionage treft ook Belgische computers[/SIZE]

woensdag 27 februari 2013, 15u51
Dominique Deckmyn


De pas ontdekte cyberaanval MiniDuke heeft meer dan 50 computers getroffen bij overheidsdiensten en instituten verspreid over ruim 20 landen. Vier of vijf van die computers bevinden zich in België.

De onbekende daders achter MiniDuke maakten gebruik van een lek in de veelgebruikte Adobe Reader-software. Ze stuurden naar hun doelwitten een document in pdf-formaat. Als het slachtoffer het document opende, werd MiniDuke geïnstalleerd. Het piepkleine programma opende een achterdeur op de pc, waarlangs de aanvallers de harde schijf konden doorzoeken en bestanden stelen.

De MiniDuke malware werd ontdekt door het Russische computerbeveiligingsbedrijf Kaspersky, dat vorige mand ook al de 'Red October' cyberaanval ontdekte. Red October trof veel meer computers, maar dat heeft er volgens Kaspersky vooral mee te maken dat het al vijf jaar actief was. MiniDuke, daarentegen, is zeer recent. De besmettingen zouden in de laatste maanden van vorig jaar zijn gebeurd.

'De oudste gebruikte programmacode is 1 jaar oud', zegt Vitaly Kamluk, Chief Malware Expert bij Kaspersky. 'Het hoofddoel lijkt cyberspionage te zijn'. De aanval vertoont enkele gelijkenissen met Red October. Maar dat betekent volgens Kamluk niet, dat dezelfde mensen erachter zitten. Van Red October vermoedt Kaspersky dat de ontwikkelaars de Russische taal gebruiken. De programmeerstijl doet in ieder geval niet denken aan die van eerdere Chinese aanvallen, zodat de hackers achter MiniDuke wellicht niet in die hoek moeten worden gezocht.

Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130227_081

Mening: Men moet dringend meer veiligheidsorganisaties oprichten die ons kunnen beschermen van dergelijke voorvallen. De laatste tijd is er de ene cyberaanval na de andere. Wat de daders van plan zijn is niet altijd duidelijk. Maar met de informatie die ze zo kunnen verzamelen kunnen ze zeer veel schade aanrichten. Niet alleen bij hogere instanties maar ook bij de normale mens zou er meer internetveiligheid moeten worden voorzien. Online-banking wordt voortaan ook zeer gevaarlijk. Hopelijk kan men hier snel iets aan veranderen.