PDA

Bekijk de volledige versie : Aziatisch recept voor veel zweet en dik haar (en kleine borsten)


Ingeborg.Pecqueur
21st February 2013, 19:38
Oost-Aziaten danken hun dikke haar en bredere snijtanden aan één genverandering van meer dan 30.000 jaar oud. Het nut ervan is nog onduidelijk.
Door veranderingen in één gen kregen mensen in centraal China ruim 30.000 jaar geleden dikkere haren, meer zweetklieren, en snijtanden met bredere randen. Vrouwen kregen kleinere borsten.

Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers in Cell na een genetische analyse van ruim duizend individuen over de hele wereld. De genverandering (mutatie) wordt aangetroffen in grote delen van Oost-Azië en bij de oorspronkelijke bewoners van Amerika.

De timing van de mutatie is opmerkelijk, omdat juist tussen 30.000 en 40.000 jaar geleden de moderne mens Oost-Azië binnentrok. De oudst bekende moderne mens in dat gebied is ongeveer 38.000 à 40.000 jaar oud.

Uit de genetische analyse blijkt dat de mutatie geen toevallige verandering is geweest, maar het gevolg van strenge selectie. Maar waarom die lichamelijke aanpassingen nuttig zouden zijn geweest, is onduidelijk. Misschien bood de genetische mutatie vooral voordelen in het relatief warme, vochtige weer in China tussen 40.000 en 32.000 jaar geleden, aldus de onderzoekers. Mensen die op jacht grote afstanden moesten afleggen waren in het voordeel als ze hun warmte beter kwijtraakten, door meer te zweten. De aanpassingen aan de haren, het gebit en de borsten zouden dan bijeffecten daarvan zijn. Daar staat tegenover dat het klimaat tussen 32.000 en 15.000 jaar geleden in China wel koeler en droger werd. Dan zouden intensief zwetende mensen juist in het nadeel zijn, want ze raken snel veel vocht kwijt.

Er waren al eerder aanwijzingen dat het gen (EDAR370A) bij mensen zorgt voor onder meer dikker haar en breder gerande snijtanden. Om meer te weten te komen over alle functies waarbij dit gen een rol speelt, plaatsten de onderzoekers het stuk DNA in muizen, waar van te voren de muizenvariant van dit gen uit was verwijderd. Ook de aangepaste muizen kregen dikker haar en meer zweetklieren.

Huidskleur en lichaamsgrootte

De onderzoekers stellen voor om meer van deze evolutionair belangrijke genen te onderzoeken in muizen. Dat kan nu makkelijker, omdat in hetzelfde nummer van Cell andere onderzoekers de resultaten publiceren van een genetische analyse van 179 individuen afkomstig uit vier populaties: *Nigerianen, Amerikanen van *Europese afkomst, Han-Chinezen en Japanners.

De wetenschappers hebben nauwkeuriger dan ooit vastgesteld welke gebieden in het DNA onder evolutionaire druk zijn veranderd. Daarbij zitten veel genen die een rol spelen in het afweersysteem. Een voorbeeld zijn genen die voor betere bescherming zorgen tegen bacteriën die lepra en tuberculose veroorzaken. Evolutionaire selectie bleek ook van invloed op genen die samenhangen met huidskleur en lichaamsgrootte. Dat was ook het geval voor veel stukken DNA die beïnvloeden óf, en hoe vaak, een gen wordt afgeschreven.

Mening: Ik vind dit zeer interessant en goed dat er onderzoek wordt gedaan naar de werking van de genen. De genen zijn voor ons nog vaak een raadsel en hoe meer onderzoek we doen hoe meer we kunnen ontdekken.