PDA

Bekijk de volledige versie : "Ander universum zal ons heelal verzwelgen"


J*sper.Kerckhofs
20th February 2013, 12:58
"Ander universum zal ons heelal verzwelgen"


De ontdekking van het Higgs-Bosondeeltje vorig jaar was een mijlpaal in ons begrip van de natuur. Wetenschappers zijn nog volop bezig met het analyseren van het bijzondere puzzelstukje waarnaar meer dan vijftig jaar gezocht is. Maar indien de huidige berekeningen kloppen, ziet het er niet goed uit. Ons heelal zoals we het nu kennen, is gedoemd om te verdwijnen. Een nieuw universum zal ons namelijk vernietigen.
Het bestaan van het elementaire deeltje, dat alle andere deeltjes massa geeft, werd in juli vrijwel zeker aangetoond door het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN). Higgs-bosonen bepalen dus uiteindelijk wat wij om ons heen zien, van de kleinste levende wezens tot de grootste sterrenstelsels. Het zogenaamde God-deeltje kan ons niet alleen inzicht verschaffen over hoe ons heelal is ontstaan maar misschien ook hoe het zal verdwijnen.

Onstabiel
Natuurkundige Joseph Lykken, tevens tewerkgesteld in het Europees Centrum voor kernonderzoek (CERN), presenteert eerstdaags zijn bevindingen op basis van nieuwe calculaties tijdens een meeting van de American Association for the Advancement of Science in Boston maar licht nu al een tipje van de sluier op. "Het is goed mogelijk dat het universum waarin we leven inherent onstabiel van aard is, waardoor we op een gegeven moment zullen vernietigd worden", aldus Lykken.

Tien miljard jaar
Iedereen die het einde van ons heelal vreest, mag al meteen een zucht van verlichting slaken want dit onheil zou pas over tien miljard jaar geschieden. Lykken ziet in de data aanwijzingen dat er in het universum uiteindelijk een nieuw universum zal ontstaan. Dat alternatieve universum blijft zich verder ontwikkelen en zal ons heelal inclusief alle sterren en planeten vernietigen met de snelheid van het licht.

Massa
Om precies te weten hoe we gaan eindigen, moeten de wetenschappers precies de massa van het God-deeltje achterhalen. Zit men er maar 1 procent naast, dan vergaat ons universum nog steeds, maar op een totaal andere manier.

Rode reuzenster
Van onze Aarde zal trouwens al lang geen sprake meer zijn op het moment van de rampspoed. Wetenschappers vermoeden namelijk dat de zon binnen 4,5 miljard jaar opzwelt tot een rode reuzenster en de Aarde verzwelgt tijdens dat proces. Maar zoals gezegd, we krijgen nog 'even' respijt en voorlopig kan u op beide oren slapen.

Bron: 20/02/13 - 04u48, Het Laatste Nieuws

Eigen mening: Tegen de tijd dat dit proces zich zal voltrekken zullen er al lang niet meer zijn. Maar het is altijd interessant om te weten hoe ons universum is ontstaan en dus ook hoe het mogelijk zou kunnen eindigen. Zeker wetende dat dit Higgs deeltje deels een Belgische ontdekking is. Twee Belgische wetenschappers voorspelden dit deeltje al langer en moeten, volgens mij, ook mee de eer krijgen om de naam te dragen, vandaar het Brout-Englert-Higgs-deeltje, een beetje chauvinistisch maar toch.

Barst
29th May 2013, 16:24
[QUOTE=J*sper.Kerckhofs]Tegen de tijd dat dit proces zich zal voltrekken zullen er al lang niet meer zijn. Maar het is altijd interessant om te weten hoe ons universum is ontstaan en dus ook hoe het mogelijk zou kunnen eindigen. Zeker wetende dat dit Higgs deeltje deels een Belgische ontdekking is. Twee Belgische wetenschappers voorspelden dit deeltje al langer en moeten, volgens mij, ook mee de eer krijgen om de naam te dragen, vandaar het Brout-Englert-Higgs-deeltje, een beetje chauvinistisch maar toch.[/QUOTE]

Prestigieuze Prins van Asturias-prijs voor Belgische 'vader Higgs-boson'


De Britse natuurkundige Peter Higgs en zijn Belgische collega François Englert, alsmede het Centrum voor Kernonderzoek in Genève (CERN), hebben de prestigieuze Prins van Asturiasprijs 2013 voor wetenschappen gekregen voor het wetenschappelijk onderzoek naar en de techniek voor het ontdekken van het bestaan van het Higgs-bosondeeltje.


Het deeltje geldt als het sluitstuk van het Standaard Model over het wezen van de materie en is een elementair deeltje dat de massa bepaalt van talrijke andere deeltjes.

Het bestaan werd voor het eerst gepostuleerd in 1964 door Peter Higgs, de Belg Robert Brout (ULB, overleden in 2011) en François Englert van de ULB.


Bevestigd door deeltjesversneller

Op 4 juli maakte het CERN de vondst bekend van een deeltje dat met bijna absolute zekerheid het Higgs-bosondeeltje is. De ontdekking gebeurde met de enorme deeltjesversneller van het CERN nabij Genève. Sindsdien wijst bijkomend onderzoek steeds in dezelfde richting.

Englert (80) zei "verrukt en fier" te zijn om de prijs te ontvangen. Hij bracht daarbij hulde aan zijn collega en vriend voor altijd Robert Brout. "Wij hebben in 1965 de theorie uitgewerkt die door de impressionante vondst van het CERN werd bevestigd", zei de wetenschapper in een communiqué van de Stichting Prijs van Asturias.

Er zijn ieder jaar Prins van Asturias-prijzen in acht categorieën. De prijzen zijn genoemd naar de Spaanse kroonprins, die ze ieder najaar uitreikt.


Blog Knack, 29-05-2013(Belga/TE)