Inloggen

Bekijk de volledige versie : Meer jongeren chatten over problemen


T*ssa.Mertens
19th February 2013, 13:13
Het aantal chatgesprekken bij Awel, de vroegere Kinder- en jongerentelefoon, is vorig jaar verdubbeld ten opzichte van 2011. "Chatten ligt meer in de leefwereld van de jongeren", zegt coördinator Sibille Declercq.


"We zien een duidelijke verschuiving van telefoon naar chat. De telefoon is over haar hoogtepunt heen. Die contactweg neemt al enkele jaren af. Chatten en mailen ligt meer in de leefwereld van jongeren. Ze vinden het makkelijker om ons te contacteren. Enkel de jongeren die echt graag bellen, zullen dat doen."

De vrijwilligers bij Awel voerden vorig jaar maar liefst 2.547 chatgesprekken. "We zijn vorig jaar van twee naar vier chatavonden gegaan. Er zijn ook steeds meer vrijwilligers die willen chatten." Het contact via mail steeg met 20 procent.

De top 3 van gespreksonderwerpen bij Awel is al enkele jaren hetzelfde. "Relatie met de ouders, verliefdheid en vriendschap. Maar voor het eerst duiken depressie en zelfmoordgedachten op in de top 10 van meest besproken gespreksonderwerpen", zegt Declercq. "Dat zou kunnen te maken hebben met de lagere drempel om erover te praten via de chat. Daarom laten we momenteel een onderzoek doen naar de reden."

Dit is de top 10 van thema's die aan bod komen:
• 1. Relatie tot ouders: 15%
•2. Verliefdheid/aanmaken/afwijzen: 15%
•3. Vriendschap/vrienden helpen/vrienden maken: 8%
•4. Problemen of ruzie met vrienden: 7%
•5. Niet goed in je vel zitten/ somberheid: 6%
•6. Relatie tot medeleerlingen: 6%
•7. Pesten/cyberpesten: 6%
•8. Info over gezondheid en lichaam: 5%
•9. Partnerrelatie/uitmaken: 4%
•10. Depressie/zelfmoordgedachten: 4%


Bron: http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid1334660/meer-jongeren-chatten-over-problemen.aspx (http://http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid1334660/meer-jongeren-chatten-over-problemen.aspx)

Mening: Ik vind het goed dat kinderen toch ergens terecht kunnen met hun problemen. Het maakt niet uit dat jongeren eerder de computer nemen ivp de telefoon om over hun problemen te spreken. Leerlingen zijn nu ook echter vaak bezig met chatten en dergelijke en het is daarom dan ook gemakkelijk om een mail te sturen indien men met iets zit. Jongeren moeten ergens terecht kunnen en het maakt niet uit op welke manier dit gebeurd. Wat wel misschien moeilijk wordt, is het feit dat er veel jongeren gaan chatten en misschien de mails minder snel gelezen kunnen worden of wanneer de computers vastslagen, het een beetje 'afwijkt' van het onderwerp. De leerlingen kunnen dan minder snel geholpen worden en dan is de telefoon misschien nog een sneller helpend middel. Maar indien dit geen probleem kan vormen, is chatten een goede oplossing. Zolang ze maar ergens terecht kunnen. Dat is het voornaamste!

Evelien.Verlinden
19th February 2013, 15:31
Ik vind het goed dat men de dag van vandaag steeds meer middelen vindt om jongeren te helpen en te bereiken. Tenslotte hebben jongeren nood aan iemand die naar hen luistert en vinden ze het soms moeilijk om 'face to face' te praten. Daarbij is het internet veel anoniemer, en zijn ze dan ook minder geremd om te praten over hun problemen.
Toch is een chat niet altijd de juiste oplossing, want het is belangrijk dat de omgeving ook op de hoogte wordt gesteld van het probleem. Door het feit dat deze chatten vaak anoniem zijn, wordt met deze factor niet echt rekening gehouden. Dus enerzijds ben ik blij met dit nieuws maar anderzijds vind ik dat we hier moeten voor opletten.