PDA

Bekijk de volledige versie : 300 Franstalige leraars werkonbekwaam door geweld


Barst
14th February 2013, 04:11
300 Franstalige leraars werkonbekwaam door geweld


Driehonderd leraars uit Waalse en Brusselse scholen zijn werkonbekwaam nadat ze vorig jaar in de klas met verbaal of fysiek geweld te maken kregen.


Dat blijkt uit cijfers van de Cel voor arbeidsongevallen van de Fédération Wallonie-Bruxelles, meldt Sudpresse. Dat is een stijging met 30 procent in vergelijking met 2007. De Cel voor arbeidsongevallen noteerde 250 feiten waarbij in totaal 239 leerkrachten het slachtoffer werden. In 2007 ging het nog om 176 gevallen.

De socialistische onderwijsbond CGSP-Enseignement reageert alvast niet verbaasd. 'We stimuleren onze leden om een klacht in te dienen. Het is belangrijk om psychologische hulp te krijgen', zegt Pascal Chardome van CGSP-Enseignement.

De Fédération Wallonie-Bruxelles relativeert de cijfers en herinnert eraan dat 800.000 leerlingen les volgen in de Brusselse en Waalse scholen.


Blog DS, 13-02-2013

Stijnvdv
16th February 2013, 22:22
Steeds meer en meer lijkt het mij dat leerkrachten die werken in bepaalde regio's recht zouden moeten hebben op een risico-premie? Het lijkt mij dat het respect voor de huidige (en toekomstige leerkrachten) systematisch aan het verdwijnen is. Misschien dat men dieper moet ingaan en zoeken naar de motieven van dit verbaal en fysiek geweld naar leerkrachten. Misschien kan men dan de oorzaken doorgronden en een sensibiliseringscampagne opstarten, hetzij in de vorm van een cursus, brochure, ...
Leerkrachten moeten tegenwoordig al op de tippen van hun tenen staan bij een klassenraad bij het bespreken of dat een leerling al dan niet over mag gaan naar het volgende jaar zonder een rechtszaak aan hun been te hebben, laat weg dat ze hierbij nog eens werkonbekwaam worden geslagen of gescholden.

R*bin.Claesen
26th February 2013, 12:15
Ik ben enorm verbaasd door het hoge percentage studenten die de leerlingen op staande voet van school zouden sturen. Ikzelf denk persoonlijk dat deze leerlingen hulp nodig hebben. Wanneer ze van school gestuurd worden, vrees ik dat hun leven alleen maar bergaf zal gaan. Ik zeg niet dat fysiek en verbaal geweld getolereerd moet worden, maar in mijn ogen staat een school ook garant voor de opvoeding van leerlingen. De grootste verantwoordelijkheid ligt bij de ouders thuis, maar ik denk dat de school een zeer grote invloed kan hebben op deze leerlingen.
Het is misschien ook niet slecht om leerkrachten meer ervaring op te laten doen i.v.m leerlingen die moeilijk gedrag vertonen. Ik persoonlijk kom ook niet vaak in contact met jongeren als deze, dus zouden trainingen en tips, naar de toekomst toe, meer dan welkom zijn.

R*bin.Claesen
8th March 2013, 11:28
[QUOTE=Jesse Daneels]Robin, het lijkt me dat er gewoon te ver wordt gegaan wanneer er sprake is van werkonbekwaamheid? En welke straf moet er dan in de plaats komen? Want die moet er zijn.

Van school sturen en in de nieuwe omgeving begeleiden lijkt me beter. Want ik geef je volkomen gelijk: er moet begeleid worden. Maar is dit nog mogelijk in een school waar die jongere iemand werkonbekwaam heeft gemaakt? Dat woord doet het 'm wel...Zeker als je bedenkt dat als die leerling op die school blijft de leerkracht misschien wel terug les moet geven aan die leerling. Dat is toch niet te doen?[/QUOTE]

Na het lezen van uw reactie moet ik de mijne wat herzien. Ik blijf bij mijn standpunt dat deze leerlingen veel begeleiding nodig hebben, langs de andere kant vraag ik mij af hoe een 'kind' een volwassen persoon 'werkonbekwaam' kan maken. Misschien moet er dan iets veranderd worden in de opleiding zodat de leerkrachten meer 'gewapend' zijn tegen deze leerlingen. Ook denk ik dat de confrontatie tussen de leerkracht en de leerling niet altijd even slecht is..
Langs de andere kant geef ik u gelijk dat dit voor zeer moeilijke, of zelfs onmogelijke situaties kan zorgen.
Met mijn vorige mening doelde ik vooral op het feit dat de leerlingen abrupt van school sturen, mij geen oplossing lijkt. Spijtig genoeg kan ik geen pasklaar antwoord geven op de vraag wat er dan met deze leerlingen moet gebeuren.
Ik ben gewoon van mening dat de leerlingen veel begeleiding, hulp, zekerheid,... (en zeker ook een straf) nodig hebben. De school lijkt mij hiervoor zeker een geschikte plaats.

p.s: Indien dit écht uit de hand loopt, zijn er andere instellingen die voor de jongeren zullen zorgen.