Inloggen

Bekijk de volledige versie : 'Verhogen pensioenleeftijd alleen zal niets oplossen


E*elien.segers
3rd February 2013, 19:25
Minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) wil dat het loopbaandebat om meer draait dan het verhogen van de pensioenleeftijd. 'Dat alleen zal niets oplossen,' aldus De Croo in De Zevende Dag.
CD&V-vicepremier en minister van Financiën Steven Vanackere riep eerder deze week op op tot een verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd, het liefst nog deze legislatuur. De Croo ziet echter meer heil in het verlengen van de loopbanen.

'In theorie duurt een loopbaan in ons land 45 jaar, het wettelijke pensioen is daarop berekend. In de praktijk echter duurt een gemiddelde loopbaan in ons land maar 29 jaar. In Denemarken is dat 34, in Nederland 37 en in Zweden 39. Dát moeten we aanpakken,' aldus De Croo in De Zevende Dag.

'We zullen het meeste effect hebben van de hervorming van de loopbaan, niet van een verhoging van de pensioenleeftijd,' aldus de Open VLD-minister;

De Croo benadrukte dat amper 5 procent van de mensen die met pensioen gaan 65 jaar oud zijn. 'De meeste mensen gaan al veel vroeger met pensioen. In 1970 was de gemiddelde leeftijd waarop mensen effectief met pensioen gingen, 64 jaar. Vandaag is dat 59 jaar. Nochtans ligt de wettelijke pensioenleeftijd al die jaren op 65 jaar. '

Voor De Croo moeten we dus vooral werken aan de systemen die ervoor zorgen dat mensen vroeger met pensioen kunnen. Een verhoging van de pensioenleeftijd is volgens De Croo wel onvermijdbaar op langere termijn, maar we moeten er samen met werkgevers en werknemers voor zorgen dat het een realistische pensioenleeftijd wordt.'

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw was het daar niet mee eens. "Voor elke bruggepensioneerde komen er vandaag drie oudere werklozen bij. Ik heb liever een bruggepensioneerde dan een oudere werkloze die geen kans meer krijgt."

De Croo beloofde de komende maanden meer duidelijkheid te verschaffen over zijn plannen. Op termijn is het volgens hem immers onvermijdelijk dat ook de wettelijke pensioenleeftijd omhoog gaat. "Het is belangrijk om nu al het pad uit te zetten. In Denemarken hebben ze bijvoorbeeld een plan tot 2027. We moeten vermijden dat de volgende regering weer holderdebolder een pensioenhervorming moet doorvoeren, zoals wij bij het begin van deze legislatuur hebben moeten doen.

Gevonden op 3/2/13 op http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130203_036

Mening:
Dat er een grondige fout in ons pensioen systeem zit wisten we al langer. In de tijd toen het systeem ontstond was het een glorieus systeem waar andere landen zich alleen maar konden inbeelden hoe een systeem het was. Maar wat op de dag van vandaag, nu zitten we met een systeem dat niet meer werkt, ten gevolgen van de stagnatie in de bevolking. Heeft hier dan vroeger niemand mee reken gehouden, dat dit zou kunnen gebeuren? Dat het systeem dringend moet aangepakt worden weten we al langer als vandaag, maar hoe gaan we dat doen? Alle werkn tot 70 de dag dat we dood vallen? Is dat waar de toekomst naar toe wil, of nog meer,belastingen betalen, het systeem afschaffen ieder zijn eigen pensioen laten betalen? We kunnen alleen maar afwachten wat de mensen boven ons beslissen, en hopen dat de jeugd toch een mooie toekomst te gemoet gaat, en niet zijn hele leven moet werken.

jolien.claessens
6th February 2013, 15:34
Op termijn zullen we inderdaad niet anders kunnen dan de pensioenleeftijd hoger te leggen. Alexander De Croo heeft volgens mij wel gelijk dat dit niet het grootste probleem is dat er momenteel heerst. Want wat is het nut van de pensioenleeftijd omhoog te brengen als mensen de kans ktijgen om vele jaren voor ze die leeftijd bereikt hebben te stoppen met werken. De overheid moet er eerst voor zorgen dat mensen ook echt een langere loopbaan hebben, we moeten ervoor zorgen dat ook oudere werknemers gemotiveerd blijven en niet toegeven aan de lokroep van het brugpensioen. Minder brugpensioenen en langere loopbanen het zou de overheid een aardige stuiver kunnen opleveren. Hopelijk slagen ze er ook echt in er iets aan te doen en blijft het niet enkel bij loze woorden.