PDA

Bekijk de volledige versie : Meer mannen naar spermabank


T*ssa.Mertens
23rd January 2013, 11:11
Het aantal spermastalen dat in de fertiliteitscentra in ons land wordt afgeleverd en ingevroren, is in één jaar tijd meer dan verdubbeld. “Meer mannen laten hun zaad ook invriezen voor ze een kankerbehandeling ondergaan”, zegt dokter Verheyen van het UZA.


In vergelijking met onze buurlanden lag het aantal spermadonoren in ons land bedroevend laag. De wachtlijsten voor kunstmatige bevruchting bij vrouwen zijn ellendig lang. Wie een ivf-behandeling wilde ondergaan, moest vaak maanden geduld oefenen.

“Die wachtlijsten zijn intussen weggewerkt”, zegt androloog dokter Benny Verheyen van het UZA. “Wie voor een behandeling komt, moet eerst uiteraard een reeks onderzoeken ondergaan. Zijn die achter de rug en de patiënt is klaar voor de behandeling dan kan die in principe onmiddellijk starten.”

Onder meer door verscheidene sensibiliseringscampagnes is het aantal mannen dat vrijwillig zaad afstaat aan een van de erkende spermabanken in ons land fors gestegen.

Uit cijfers van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) blijkt dat het aantal ejaculaten dat wordt ingevroren steeg van 9513 in 2010 tot 19098 in 2011. Cijfers voor 2012 moeten pas op 30 april worden ingediend. Maar het ziet er naar uit dat ook 2012 “een goed jaar” was, klinkt het bij de verschillende fertiliteitscentra in Vlaanderen. “We kunnen het alleen maar toejuichen”, zegt Ann Eeckhout van het FAGG.

Dokter Verheyen van het UZA wijst er nog op dat iedereen welkom blijft als kandidaat-spermadonor. “Want ook al is het aantal donoren fors gestegen, de vraag zal altijd groter zijn dan het aanbod. Het aantal mensen met fertiliteitsproblemen wordt er immers niet kleiner op.”

Bron: http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/aid1318147/meer-mannen-vinden-weg-naar-spermabank.aspx (http://http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/aid1318147/meer-mannen-vinden-weg-naar-spermabank.aspx)

Mening: dit is toch goed nieuws om te lezen en zeker voor vrouwen die heel moeilijk zwanger geraken of hun man die geen kinderen kan 'maken'. Ook voor lesbische koppels is dit goed nieuws, zij krijgen zo ook meer kans en recht om een kindje natuurlijk te kunnen krijgen. Dit is natuurlijk zeer goed nieuws want ik denk dat je als moeder niets liever wilt dan uw kind zelf ter wereld scheppen. Ik denk dat dit een leuker gevoel voor vrouwen is dan als ze kindje adopteren. Ze hebben het kindje negen maanden kunnen meedragen en zelf ter wereld zetten. Ook alle eerste gebeurtenissen van de baby maken de vrouwen zo mee (eerste woordjes,...) en dit is vaak niet zo als men een kindje adopteert. Het is daarom zeker en vast goed nieuws. Wat wel minder is, is om te lezen dat het lang kan duren voordat een vrouw dit kan ondergaan. Ze moeten redelijk wat testen ondergaan voordat ze het kunnen laten doen. Natuurlijk is dit begrijpelijk maar als ziekenhuizen eventueel meer dokters aanwerven dan kunnen testen ook sneller na elkaar opvolgen. Als je als vrouw erg naar dit moment uitkijkt kan dit wel jaren duren of lijken. Zelf zou ik deze lange tijd van wachten dan ook niet aankunnen. Het is zeker positief dat meer mannen dit laten doen en zo is er meer hoop voor de vrouw die dit laat gebeuren. Want er is veel vraag achter maar nog steeds zaad tekort. Dus voor mensen die hiervoor openstaan zou ik het zeker laten doen. Je kan iemand in uw omgeving hiermee helpen of andere mensen heel gelukkig mee maken.