Inloggen

Bekijk de volledige versie : Koninklijke familie: partijen willen verder gaan dan dotaties


nic.andriessen
13th January 2013, 21:27
Nagenoeg alle partijen willen zo snel mogelijk werk maken van een wet die het Rekenhof toelaat om de dotaties van de leden van de koninklijke familie te controleren. De meeste partijen willen daarna ook praten over andere punten, zoals de rol van de koning bij de regeringsvorming en de (afschaffing van de) dotaties voor prinses Astrid en prins Laurent.

Dat bleek in De Zevende Dag op Eén en op de Franstalige zenders.

Dotaties controleren

Er was zondag grote eensgezindheid over de controle door het Rekenhof van de dotaties. Enkel Barbara Pas (Vlaams Belang) vond dat dit niets zou veranderen.

SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte verwees naar de controles door het Hof van de administraties en kabinetten. Zijn MR-collega Didier Reynders opperde de opsplitsing van de dotaties in werkingsonkosten en loon, wat eveneens door Jan Jambon (N-VA) werd voorgesteld. Raf Terwingen (CD&V) vond dat ook rekening gehouden moest worden met de voordelen in natura, waarvan de prinsen kunnen genieten.

Verder gaan

De meeste partijen willen nog verder gaan dan enkel de dotaties. “De basis moeten de aanbevelingen van de Senaat zijn, nadien wil ik zelfs het debat over de rol van de koning bij de regeringsvorming voeren,” stelde Terwingen.

Jambon wil dat ook gepraat wordt over de dotaties van prinses Astrid en prins Laurent. Zij kunnen vergoed worden voor taken die zij uitvoeren, klonk het bij meerdere partijen.

Patrick Dewael wees erop dat deze dotaties destijds werden ingevoerd om te vermijden dat ze een beroep zouden moeten uitoefenen. Didier Reynders wees dat het op hun leeftijd erg moeilijk zou zijn om nog werk te zoeken.

Koningin Fabiola

Afgelopen week raakte bekend dat koningin Fabiola een stichting heeft opgericht waarmee ze haar erfenis zou proberen af te schermen van de fiscus.

Premier Elio Di Rupo kondigde zaterdag al aan dat de acht partijen van de institutionele meerderheid een amendement op de begroting 2013 zullen indienen om de dotatie van Fabiola terug te brengen op het niveau van troonopvolger prins Filip. Dat is volgens hem "een eerste etappe in de versnelde concretisering" van aanbevelingen van de Senaat uit 2009.

Bron: Knack.be

Mijn mening:
Hoewel ik een voorstander van de monarchie ben, denk ik toch dat de discussie over het opschuiven naar een meer protocollaire functie niet ondenkbaar zou zijn. Hoewel ik de koning in het verleden steeds weer een rustpunt in de formatie vond, kan ik met het idee leven dat de toekomstige formatie bij de voorzitter van de Kamer zou komen. Tegelijk stel ik me de vraag of een voorzitter met een partijstempel wel als neutraal beschouwd wordt, maar dat ter zijde.
Ik denk dat we onze volledige monarchie nu moeten beginnen hertekenen. Voor mij is het geen probleem dat België een monarchie is. Maar wat mij wel stoort is dat vrijwel alle leden van onze monarchie een dotatie ontvangen. Dat zou niet mogen. De koning(in), die dient de taken uit te voeren, en de kroonprins(es) zouden naar mijn mening enkel een dotatie mogen ontvangen. De rest zou moeten werken voor de kost en ook belastingen betalen.