PDA

Bekijk de volledige versie : Alternatieve kernenergie is "grootste doorbraak sinds vuur"


M*rel.Marissen
8th January 2013, 10:40
Alternatieve kernenergie is "grootste doorbraak sinds vuur"

Terwijl veel Europese landen na de Fukushimaramp het nucleaire tijdperk vaarwel zeggen, storten China, Japan en India zich op de ontwikkeling van een alternatief: kernenergie uit het metaal thorium, door voorstanders al aangekondigd als "grootste energiedoorbraak sinds het vuur".
In potentie is er voldoende thorium om de hele wereld tienduizenden jaren van elektriciteit te voorzien
Jan Leen Kloosterman (Reactorfysicus Delft)
Dat is misschien wat overdreven, zegt Geoff Parks, kernenergie-expert van de universiteit van Cambridge, maar thorium heeft wel grote voordelen boven uranium. Thoriumreactoren produceren veel minder nucleair afval dan de vertrouwde, op verrijkt uranium werkende kerncentrales.

Bovendien zou de kans op een kernsmelting à la Fukushima met een zogeheten gesmoltenzoutreactor op basis van thorium nihil zijn. Het probleem is alleen dat het volgens deskundigen nog zeker twintig jaar kan duren voor kernenergie uit thorium commercieel toepasbaar is. De doorbraak zal waarschijnlijk niet uit Europa komen, denken zij, maar uit Azië.

China steekt 268 miljoen euro in het project van 140 wetenschappers van het Shanghai Institute of Nuclear and Applied Physics om dit decennium een thoriumreactor te ontwikkelen met niet water maar gesmolten zout als koelmiddel. Ook Japan heeft zijn hoop gevestigd op de ontwikkeling van een gesmoltenzoutreactor, terwijl Noorwegen vorige maand aankondigde proeven te gaan doen met thorium. India zet in op een zwaarwaterreactor op basis van thorium, waarmee het land de komende decennia zijn in de jaren vijftig geformuleerde droom wil vervullen: kernenergie winnen uit de overvloedige Indiase thoriumreserves.

Een van de voordelen van element 90 (thorium) boven element 92 (uranium) uit de tabel van Mendelejev is dat er zo veel van is. "De aardkorst bevat vier tot vijf keer zoveel thorium als uranium", zegt Jan Leen Kloosterman, reactorfysicus van de Technische Universiteit Delft. "In India zijn er zandstranden die rijke voorraden aan thorium bevatten."

In de toekomst zouden Indiërs bij wijze van spreken met één tupperwaredoos gevuld met zand voor lange tijd in hun energiebehoefte kunnen voorzien, zegt Kloosterman. Dat heeft te maken met een ander voordeel van thorium boven uranium: het is krachtiger. "Eén kilogram aardkorst bevat 10 milligram thorium, wat gelijk staat aan 25 liter benzine."

De gevolgen van een thoriumdoorbraak zouden revolutionair kunnen zijn, denkt Kloosterman. "In potentie is er voldoende thorium om de hele wereld tienduizenden jaren van elektriciteit te voorzien. De vraag is of het ook economisch te winnen is, en of de prijs van elektriciteit uit thorium laag genoeg kan worden gemaakt. Ik heb daar wel vertrouwen in."

Ondanks het grote potentieel is de interesse van de Europese politiek maar matig, constateert Kloosterman. "We laten het in Europa een beetje liggen. We zetten wel in op kernfusie, maar zouden voor veel minder geld op de eerste rij kunnen zitten voor thoriumbrandstoffen."

Datum: 08/01/2013

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/6779/Kernenergie/article/detail/1558995/2013/01/08/Alternatieve-kernenergie-is-grootste-doorbraak-sinds-vuur.dhtml

Mening:

Wanneer ik de titel van dit artikel ‘Alternatieve kernenergie is "grootste doorbraak sinds vuur"’ las, dacht ik eerst dat dit overdreven zou zijn, maar wanneer ik het artikel aan het lezen was begon ik mij steeds meer te vinden in het feit dat deze alternatieve kernenergie een enorm grote doorbraak is. Het zal wel nog jaren duren vooraleer de nieuwe kernenergie toepasbaar is, maar deze ontdekking stemt me wel positief. Er zou minder nucleair afval zijn, de kans op een kernsmelting zoals in Fukushima zou waarschijnlijk niet kunnen gebeuren, er is een enorm grote voorraad aan thorium… Niets dan voordelen, lijkt mij. Het is nu alleen nog de vraag of het economisch te winnen is en of de prijs laag genoeg kan worden na verloop van tijd. Persoonlijk denk ik van wel, aangezien de hoeveelheid zo groot is. Ook hoop ik dat er niet teveel tegenargumenten zullen komen vanuit de politiek, aangezien ik me wel kan inbeelden dat er veel mensen nog zo bang zijn van wat er in Fukushima is gebeurd dat ze geen enkele vorm van kernenergie nog zullen vertrouwen, ook al wordt er gezegd dat de kans op zo’n ramp met de vernieuwde kernenergie nihil is. Wanneer iedereen achter deze energievorm zal staan tegen dat hij gebruikt kan worden, dan ben ik ervan overtuigd dat dit inderdaad de grootste doorbraak is na het vuur.