PDA

Bekijk de volledige versie : milieuramp dreigt in China


Frederickx
25th November 2005, 14:28
Zodra het gif in de Songhua voorbij is gestroomd, drink ik het eerste glas drinkwater publiekelijk op",verklaarde de gouverneur van de provincie Heiongjiang. Maar de Chinese overheid is minder optimistisch dan de lokale bestuurders. SEPA, het ministerie van Milieu, waarschuwt dat China in vijf jaar tijd een ecologisch rampgebied zal zijn.

Deze voorspelling is niet overdreven. Op grond van het beschikbare landbouwareaal en drinkwater zouden in China hooguit 320 miljoen mensen kunnen wonen. Het zijn er 1,3 miljard.

Die overbevolking en de economische bedrijvigheid zijn een aanslag op het toch al zwaar belaste milieu. Onder Mao werden op daarvoor ongeschikte plekken vervuilende staatsbedrijven uit de grond gestampt om een werkende klasse te kunnen scheppen volgens communistisch model.

Eén op de vier Chinezen heeft hierdoor vervuild drinkwater. Slechts 30 procent van het afval wordt verantwoord afgevoerd. Plaatselijke bestuurders volgen blindelings het ideaal van economische groei, desnoods door het aantrekken van smerige industrie waarvan het afval wordt gedumpt. China moet niet klakkeloos de fouten van het westen herhalen volgens SEPA, maar een duurzame ontwikkeling volgen. Anders is het land niet alleen de grootste economische macht ter wereld, maar ook de smerigste.

Frederickx
25th November 2005, 14:31
Zodra het gif in de Songhua voorbij is gestroomd, drink ik het eerste glas drinkwater publiekelijk op",

De mensen die in de stad wonen waren verwittigt maar langs de rivier bevinden zich ook vele landbouwers die niet verwittigt zijn en het kankerverwekkend gif al hebben opgedronken en op hun gewassen hebben gesproeit. Zij konden niet wachten tot het gif voorbij was getrokken :confused:

Barst
25th November 2005, 20:10
[FONT=Trebuchet MS]Bovendien is de Songhua nu al voor de helft bevroren... :( Dat betekent dat die rommel - nu al over een spoor van zo maar eventjes 80 km! - er dus blijft inzitten tot de lente... en dat de onzekerheid voor de stad Harbin en al wat stroomafwaarts ligt tot en met het Russische Khabarovsk nog heel wat langer zal duren!

Een alleenstaand geval? Vergeet het maar! Uit een artikel van DS (25-11-2005) van vandaag blijkt dat termen als 'kankerdorpen' en 'zwarte rivieren' in China allesbehalve uit de lucht zijn; bovendien zijn - ik citeer:[/FONT]

"...vooral de lucht- en watervervuiling in China dramatisch. Chinese functionarissen schatten zelf dat 70 % van de belangrijkste rivieren en meren in China zo vervuild zijn dat het water ondrinkbaar is.
Het persbureau Xinhua zette de officiële cijfers van de week nog eens op een rijtje:
+Meer dan 300 miljoen inwoners op het platteland hebben geen toegang tot zuiver water.
+Zestien van de twintig meest vervuilde steden in de wereld liggen in China.
+Meer dan 100 miljoen Chinezen ademen vervuilde lucht in, van wie er 15 miljoen last hebben van ademhalingsproblemen.
+Elk jaar sterven meer dan 30.000 kinderen door diarree als gevolg van vervuild water."


[FONT=Trebuchet MS]Goedkope Chinese producten? Blijkbaar niet alleen een kwestie van goedkope lonen... [/FONT] :mad:

Barst
25th November 2005, 23:47
Bij Harbin koopt men gewoon nog vis op de markt


De benzeen die door een explosie in een chemische fabriek in de rivier de Songhua is beland, passeert dezer dagen de stad Harbin. Veel mensen in Harbin en omgeving weten van niets.


De Chinese autoriteiten hebben gisteren opnieuw dorpen ontruimd langs de met giftige stoffen vervuilde rivier Songhua. Die is over een lengte van tachtig kilometer zwaar vervuild na de explosie van een petrochemische fabriek, waardoor honderd ton benzeen en andere chemicaliën in de rivier terechtkwamen. Harbin (negen miljoen inwoners) zit al enkele dagen zonder drinkwater. De autoriteiten in Peking zeiden de verantwoordelijken voor de ramp te zullen straffen.

De dorpen liggen stroomafwaarts van Harbin, waar nu ook de effecten duidelijk worden. De Songhua stroomt uiteindelijk Rusland in en vloeit samen met de rivier de Amoer, die voor grote steden in het Russische deel van Siberië als drinkwaterbron dient. De Russische autoriteiten in de regio Chabarovsk hebben de noodtoestand uitgeroepen.

Gisteren bleek opnieuw dat de Chinese autoriteiten de ramp veel te lang geheim hebben gehouden. In Wujiazhan, een stad stroomopwaarts van Harbin met 50000 inwoners, is op markten nog dagenlang vis uit de Songhua is verkocht. „Niemand heeft ons geïnformeerd over de vergiftiging”, zei inwoner Wu tegen een verslaggever van AFP, terwijl hij in zijn hand een tas droeg met verse vis. Wu en anderen benadrukten dat niemand hun iets over de vergiftiging van het water had gezegd, hoewel de dikke laag benzeen hun stad al een week geleden moet zijn gepasseerd. „Mag ik deze vis nu niet eten? Ik wil hem niet meer, nu u zegt dat er gif in zit.” In Wukeshu, een stad aan de Songhua 40 kilometer verderop, adverteert een restaurant nog steeds met ’verse vis uit de Songhua’. „We weten van niets”, zei een serveerster.

Milieudeskundigen waarschuwden gisteren dat de benzeenvergiftiging nog jaren voor problemen kan zorgen. Het gif is ook op de lange termijn gevaarlijk voor de mens omdat het de voedselketen binnenkomt. Volgens Kenneth Leung, een ecotoxicoloog uit Hongkong, zal het benzeen neerslaan in de rivierbodem waar vissen ermee worden vergiftigd. Die vissen worden dan weer opgegeten. Benzeen kan zich verbinden met DNA en leiden tot kanker. Gu Ji Dong, een deskundige op het gebied van watervervuiling, zei dat de naderende vorst de biologische afbraak van de chemische stoffen bovendien erg vertraagt.


Trouw, 26-11-2005