PDA

Bekijk de volledige versie : Indiase muzikant Ravi Shankar overleden


Yoeri van Helvoirt
12th December 2012, 18:37
Als jullie het stemmen van mijn sitar al zo mooi vinden, hoop ik dat het spelen zelf nog meer aanslaat

Aldus Ravi Shankar in 1971 tijdens een concert in New York nadat hij een applaus kreeg van het publiek terwijl hij zijn snaarinstrument slechts aan het stemmen was. De legendarische Indiase sitarmuzikant is afgelopen dinsdag overleden. Hij groeide in de jaren ’60 uit tot een grootheid in de muziekcultuur. Onder andere Beatles-lid George Harrison (1943-2001) liet zich inspireren door Shankar.

Ravi Shankar werd geboren op 7 april 1920 in Varanasi in India. Al op jonge leeftijd trad hij in Europa en India op met zijn broer Uday en zijn dansgezelschap. Ravi Shankar legde zich vanaf 1938 volledig toe op het bespelen van de sitar, een traditioneel Indiaas snaarinstrument. Hij gaf zijn eerste concert in 1939. In India begon hij muziek voor films en theaterstukken te schrijven en werkte hij bij een groot radiostation.

In de jaren ’50 en ’60 groeide Shankar uit tot de beroemdste sitarspeler in de wereld, vooral omdat er vanuit de hippiecultuur veel aandacht voor wereldmuziek kwam. Shankar leerde leden van de band The Byrds kennen, die hem introduceerden bij gitarist George Harrison van The Beatles. Harrison was geïnteresseerd in de sitar en bespeelde het instrument. Hij was zo ontevreden over zijn resultaat dat hij bij Shankar in de leer ging. De twee ontwikkelden vervolgens een sterke band.

Ravi Shankar werd in de jaren ’60 omarmd door de hippies. Hij trad onder andere op tijdens Woodstock in 1967. Toen er in Bangladesh in 1971 een oorlog woedde, wilde Shankar iets doen voor de vele slachtoffers. Hij zette samen met George Harrison het grootste evenement ‘Concert for Bangladesh’ op poten om geld in te zamelen. Het concert was een succes en werd een inspiratie voor latere concerten voor het goede doel.

Hoewel Shankar veel waardering kreeg onder westerse jongeren bestond er ook onbegrip over zijn muziek, zoals bijvoorbeeld blijkt uit bovenstaand citaat, “Als jullie het stemmen van mijn sitar al zo mooi vinden, hoop ik dat het spelen zelf nog meer aanslaat.” De jongeren wisten niet goed wat ze aan moesten met de veelal lange klassieke stukken die Shankar ten gehore bracht, maar waren toch enthousiast.

Shankar ontving gedurende zijn leven veel onderscheidingen voor zijn muzikale verdiensten, waaronder drie Grammy Awards. Ook was hij in India politiek actief, zo zat hij zeven jaar in het Indiase Hogerhuis. Hij kreeg twee beroemde muzikale dochters. Met één van hen, Anoushka Shankar, trad hij de laatste jaren geregeld op. Zij is ook een sitarspeler. De andere dochter is de beroemde zangeres Norah Jones, met wie hij weinig contact had. Ravi Shankar kreeg in december 2012 last van ademhalingsproblemen en werd opgenomen in het ziekenhuis, waar hij op 11 december overleed.

Bron:
http://www.isgeschiedenis.nl/citaat/indiase-muzikant-ravi-shankar-overleden/

Mening:
Het is altijd jammer wanneer iconen als Ravi Shankar komen te overlijden, ook al is dat op de zeer respectabele leeftijd van 92 jaar. Er zullen niet veel mensen zijn die deze man kennen, of de muziek die hij maakte, ook zullen er waarschijnlijk veel mensen van op kijken dat Norah Jones zijn dochter is. Via zijn contact met The Beatles, een van de grootste westerse bands aller tijden, heeft Shankar zijn invloeden ook in de westerse wereld kunnen verspreiden. Wat ik zelf nog niet wist is dat hij aan de wieg heeft gestaan van een van de eerste benefietconcerten. Vandaag de dag worden er zeer veel soortgelijke concerten gegeven, allemaal geïnspireerd op het werk van Shankar.
Weer een virtuoos muziekkant heeft onze wereld verlaten. Het lijkt alsof er tegenwoordig steeds minder écht goede muzikanten naar voren treden. Misschien dat dit ook te wijden is aan het overaanbod van zeer slechte muziekkanten, wat door de vele (jammer genoeg) populaire tv programma's alleen maar verder in de hand wordt gewerkt.