PDA

Bekijk de volledige versie : Egyptische oppositie roept op om "nee" te stemmen


Kristof.VanDyck
12th December 2012, 15:09
[SIZE=3]Egyptische oppositie roept op om "nee" te stemmen
[/SIZE]

In Egypte roepen de grootste oppositiepartijen op om "nee" te stemmen tijdens het referendum over de nieuwe grondwet dat president Mohammed Mursi deze week organiseert. Dat referendum vindt plaats op twee dagen: volgende zaterdag en volgende week zaterdag. Egyptenaren die in het buitenland verblijven, kunnen nu al gaan stemmen.
"Wij zullen tegen stemmen", zegt oppositieleider Amr Moussa, de voormalige secretaris-generaal van de Arabische Liga.

De aanhoudende politieke crisis in Egypte spitst zich nu toe op de nieuwe grondwet, die volgens de oppositie te veel beïnvloed wordt door de islam. Veel rechters weigeren ook om toezicht te houden op het verloop van het referendum.

Er wordt al enkele weken geprotesteerd tegen president Mursi, die zich volgens nogal wat Egyptenaren steeds meer als een dictator gaat gedragen. Vorige week trok Mursi een decreet in dat hem tijdelijk boven de wet stelde, maar dat heeft de gemoederen nog niet kunnen bedaren.

Bron:
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/121212_Egypte

Mening:
Is er in Egypte nog wel sprake van een democratie?
Door de Arabische Lente was Egypte eindelijk bevrijd van de dictator Moebarak. In juni werd Mursi verkozen tot de nieuwe president van Egypte. Dit leek op het eerste gezicht een goed president, aangezien hij lid is/was van de partij voor Vrede en Gerechtigheid.
Deze vrede en gerechtigheid is op dit moment echter ver te zoeken. Hij is zelf een voorstander van de Sharia, de strenge islamitische wet.
Ook het feit dat hij zich vorige week boven de wet heeft laten plaatsen, heeft geleid tot veel argwaan. Vele burgers vragen zich nu af of hij wel een goed president is. Of leunt hij eerder aan bij een dictatuur?
Ik kan dus begrijpen dat de oppositie wil dat er "nee" gestemd wordt tijdens het referendum van president Mursi.
Ben benieuwd hoe dit weer zal aflopen...