PDA

Bekijk de volledige versie : Atheïsten riskeren in minstens 7 landen executie


Niels Olieslagers
10th December 2012, 13:23
[SIZE=4]Atheïsten riskeren in minstens 7 landen executie[/SIZE]

Atheïsten en andere mensen die sceptisch staan ten opzichte van religie, lopen in een groot deel van de wereld kans te worden vervolgd of gediscrimineerd. In minstens zeven landen kunnen ze worden geëxecuteerd als hun overtuiging openbaar wordt. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport in opdracht van van de Internationale Humanistische en Ethische Unie (IHEU). Er blijkt onder meer uit dat 'ongelovigen' in islamitische landen de grootste kans maken te worden mishandeld door de overheid of aanhangers van de staatsreligie.

In het rapport wordt ook gewezen op de situatie in de Verenigde Staten en sommige Europese landen, waar overheidsbeleid voordelig uitpakt voor religieuze groeperingen en hun organisaties, terwijl atheïsten en humanisten als buitenstaanders worden behandeld.

Trouwen
Er zijn volgens de onderzoekers "wetten die het bestaansrecht van atheïsten ontkennen, hun vrijheid van overtuiging en meningsuiting belemmeren, hun recht op staatsburgerschap afnemen en hun recht om te trouwen beperken". In Afghanistan, Iran, de Maldiven, Mauritanië, Pakistan, Saoedi-Arabië en Soedan kunnen atheïsten de doodstraf krijgen.

Bescherming
Het rapport, Freedom of Thougt 2012, werd verwelkomd door Heiner Bielefeldt, speciale rapporteur van de Verenigde Naties op het gebied van vrijheid van religie of overtuiging. Volgens hem is er onvoldoende besef dat ook atheïsten bescherming genieten op grond van internationale mensenrechtenverdragen.

De IHEU, een organisatie waarin ruim 120 humanistische, atheïstische en seculiere organisaties uit ruim 40 landen zijn verenigd, presenteert het rapport vanwege de VN-Mensenrechtendag.

Bron:
De Morgen
Link naar artikel (http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1546343/2012/12/10/Atheisten-riskeren-in-minstens-7-landen-executie.dhtml)

Mening:
Godsdienstvrijheid is één van onze klassieke grondrechten. Het houdt in dat men de vrijheid/keuze heeft om toe te treden tot een bepaalde godsdienst. Godsdienstvrijheid biedt echter ook de mogelijkheid om een godsdienstloze levenshouding aan te nemen. Dit recht is terug te vinden in de Universele verklaring van de rechten van de mens.

Na het lezen van dit artikel wordt nogmaals duidelijk dat niet iedereen zich aan dit grondrecht kan/wil houden. In de landen die in dit artikel worden besproken, geldt vrijheid van religie blijkbaar enkel voor gelovigen. Zo vrij is dat dan niet hoor. Als vrijheid van religie van toepassing is voor alle gelovigen, zou dit ook het geval moeten zijn voor niet-gelovigen/atheïsten. De wetten die in dit artikel worden omschreven, waaronder het afnemen van het staatsburgerschap, zijn gewoonweg belachelijk.

Religie zal echter altijd een actueel en gewelddadig twistpunt blijven. Denk maar eens aan de kruistochten of de vele christenen die tijdens bepaalde periodes van het Romeinse Rijk werden gelyncht. Ook de brandstapel werd in het verleden meermaals gebruikt om ‘ongelovigen’ uit te roeien. Bepaalde methodes, zoals steniging, komen zelfs vandaag de dag nog regelmatig voor. Of mensen dergelijke praktijken uitvoeren in de naam van God of Allah maakt mij niet uit, het is allemaal even barbaars.

Misschien moet men de erkenning van een godsdienst in de toekomst koppelen aan de compatibiliteit met de universele rechten van de mens?