PDA

Bekijk de volledige versie : Zware aardbeving in Japan - tsunami op weg naar kust


anne.plessers
7th December 2012, 10:06
Het noordoosten van Japan is vrijdag om 09.18 uur Belgische tijd door een krachtige aardbeving getroffen. In de hoofdstad Tokio, nochtans bijna 500 kilometer van het epicentrum, gingen gebouwen aan het schudden. Een tsunami is onderweg naar de noordoostelijke kust van Japan en een evacuatie is aan de gang. De vloegolf zou tussen 50 cm en één meter zijn.

Volgens het Amerikaans Geofysisch Instituut USGS bedraagt de magnitude 7,3.

Het epicentrum bevond zich op 36 km diepte op 295 km ten zuidoosten van Kamaishi en 494 km ten oostnoordoosten van de hoofdstad Tokio waar ook gebouwen begonnen te beven.

Er is meteen tsunami-alarm afgekondigd. De voorspelling die nu staat is dat er een vloedgolf van tussen 50 cm en twee meter (naargelang de bron) de kust gaat treffen. Er werd onmiddellijk opgeroepen om hoger gelegen gebied op te zoeken.

Het epicentrum ligt vlakbij de plaats waar op 11 maart 2011 de rampaardbeving plaatsvond waar Japan nog steeds van aan het herstellen is en die ondermeer een kernramp in Fukushima triggerde. Die aarbeving was van magnitude 9.

Bron
De Morgen Online 7/12/2012
http://www.demorgen.be/dm/nl/9757/Aardbevingen/article/detail/1545354/2012/12/07/Zware-aardbeving-in-Japan---tsunami-op-weg-naar-kust.dhtml

Mening
Alweer een tsunami op komst. De voorspelde tsunami klinkt niet dramatisch en zal hopelijk ook niet zo dramatisch zijn als de vorige, maar toch is het erg voor de mensen die weeral opnieuw kunnen beginnen. Japan is nog steeds bezig aan zijn heropbouw na de zware tsunami van maart 2011 en voor mensen die het zo al niet breed hebben, zal dit zeker een slag in het gezicht zijn. Maar goed dat de mensen op tijd geëvacueerd kunnen worden zodat er veel mensenlevens gespaard blijven. Helaas zal de mens niet veel kunnen doen aan zo'n natuurrampen en kunnen we niet meer doen dan elkaar blijven waarschuwen en helpen.