PDA

Bekijk de volledige versie : Nieuwe plastic lamp is spotgoedkoop en even zuinig als LED


j*na.janssens
7th December 2012, 09:41
Nieuwe plastic lamp is spotgoedkoop en even zuinig als LED

Vaarwel spaarlamp? VS-onderzoekers hebben een revolutionaire lamp ontwikkeld die net zo zuinig is als LED, goedkoper dan een gloeilamp en eender welke kleur produceert - zelfs die van zonlicht.

De nieuwe lamp kreeg de naam FIPEL mee: ‘Field-Induced Polymer Electroluminescent. Ze werd ontwikkeld door David Caroll, een professor op de Wake Forst-universiteit in Nort Carolina.

Caroll maakte zijn lampen met drie lagen plastic waarin speciale nanodeeltjes verwerkt zijn. Stuur er een elektrische stroom doorheen en de zaak geeft licht.

Zonlicht

De voordelen van de FIPEL zijn legio, zegt Caroll. Aangezien ze van plastic zijn, kan je ze elke vorm geven die je wil: peertjes voor thuis, of platte rechthoeken voor kantoorplafonds. In tegenstelling tot spaarlampen of LED’s, die vaak een kil licht geven, kan je ze ook elke gewenste kleur meegeven. “Zelfs die van zonlicht”, zegt Caroll.

FIPEL’s zijn even zuinig als LED’s. Maar in tegenstelling tot LED-lampen, die stukken van mensen kosten, zijn ze goedkoop. “Dat komt omdat ze een hoge tolerantie voor productiefouten hebben”, legde Caroll uit aan de BBC. Er hoeven dus geen ingewikkelde productiemethodes aan te pas te komen.

In tegenstelling tot spaarlampen bevatten FIPEL’s geen giftige stoffen. Aangezien ze niet van glas gemaakt zijn, kunnen ze niet breken. Ze zijn ook duurzaam: Caroll heeft een prototype in zijn bureau staan dat al tien jaar werkt, zegt hij.

Heilige graal

Dertig procent van alle elektriciteit die in de VS verbruikt wordt, gaat naar verlichting, stipt professor Caroll aan. Als je wat wil doen aan CO2-uitstoot en klimaatverandering, moet je dat zien terug te brengen. Zuinigere lampen die mensen ook daadwerkelijk willen kopen, zijn dan ook de heilige graal van de zoektocht naar energie-efficiëntie.

Of de FIPEL zijn hype waarmaakt, kan de buitenwacht met een beetje meeval relatief gauw al met eigen ogen vaststellen. De commerciële productie begint in 2013.

Bron: Knack, 6/12/2012,(T Van Dijk)

Commentaar:
Het is goed dat wetenschappers blijven zoeken naar betere zaken voor het milieu. Het is positief dat er nu een goedkopere lamp is uitgevonden. De elektriciteit is duur dezer dagen. De mensen staan meer open voor vernieuwingen en gaan volgens mij in tijden van crisis hier sneller op in. Ik hoop dat de lamp als ze volledig in orde is aanslaagt bij de mensen. Men moet wel eerst testen of deze lampen ook daadwerkelijk geen gevolgen met zich meebrengen. Ze moeten niet meer vervuilend zijn dan led lampen.

Liesanne.Boeren
7th December 2012, 17:39
Nu de productie van gloeilampen stopgezet werd is het leuk te lezen dat er al meteen over alternatieven nagedacht werd.
Ik denk dat deze lamp een succes kan worden aangezien het over duurzaam materiaal gaat en dat is erg positief nieuws voor het klimaat en voor de eigen portefeuille. Van welke lamp kunnen we immers vandaag de dag nog zeggen dat ze al 10 jaar meegaat? Volgens mij is dit dus zeker een stap in de goede richting.

jens.rymen
8th December 2012, 14:16
Het is inderdaad goed dat wetenschappers opzoek gaan naar milieuvriendelijke methodes om de gloeilampen te vervangen. De LED verlichting was hierin al een goede stap, maar zoals het artikel zegt zijn deze nogal duur in aankoop. In het artikel is ook te lezen dat de nieuwe FIPEL lampen een veel lagere productiekost hebben. Hierdoor wordt de aankoopprijs van deze lampen ook een stuk lager. Twee vliegen in één klap: milieuvriendelijker en goedkoper.

Ik ben ervan overtuigd dat deze lampen het enorm goed zullen doen op de markt. Zuinig, goed voor het milieu en aanvaardbare prijzen. Wat wil een mens nog meer?