PDA

Bekijk de volledige versie : "Nog niet eerder vertoonde" blik op de nachtelijke Aarde


Lisajanssen
6th December 2012, 20:32
"Nog niet eerder vertoonde" blik op de nachtelijke Aarde

Wetenschappers van ruimtevaartorganisatie Nasa hebben beelden gepubliceerd van de aarde bij nacht, die volgens Nasa een blik werpt op alles op aarde dat licht geeft, in meer detail dan ooit te voren.

De beelden zijn samengesteld uit foto's van een satelliet met een nieuw type sensor, waarmee veel beter dan tot nu toe foto's gemaakt kunnen worden van onze planeet bij nacht. De sateliet werd vorig jaar gelanceerd, schrijft Nasa op haar website.

De nieuwe sensor is zo gevoelig dat hij de natuurlijke gloed van de atmosfeer van de aarde kan 'zien' en het licht van een enkel schip op zee. De nieuwe beelden zijn daarbij van een veel hogere resolutie dan tot dusver gebruikelijk was. "Om dezelfde redenen dat we de Aarde bij daglicht moeten bekijken, moeten we de Aarde ook bij nacht kunnen zien", zei Steve Miller, een onderzoeker van de Colorado State University bij de presentatie van de beelden. "Anders dan de mens slaapt de Aarde nooit".

Lisajanssen
6th December 2012, 20:36
Bron: De morgen
Eigen mening: Zo'n wetenschappelijke artikels vind ik zeker en vast relevant. De wetenschap is op dit moment een heel erg belangrijk aspect in onze maatschappij, en veel mensen steunen en vertrouwen op de wetenschap om heel wat problemen op te lossen. Dit artikel bewijst dat we weer een stapje verder staan. Maar zoals al besproken in de les: De wetenschap kan niet alles oplossen.

Evelien.Van.Lieshout
6th December 2012, 21:19
NOAA/NASA
do 06/12/2012 - 10:19
NASA heeft verbluffende nieuwe beelden gepubliceerd van onze planeet 's nachts. Op de hoge resolutiebeelden is in nooit gezien detail te zien hoeveel licht we 's nachts eigenlijk produceren.

België is zichtbaar vanuit de ruimte, wordt weleens gezegd. In astronautenkringen zou ons land zelfs als herkenningspunt gebruikt worden om zich te oriënteren. Op bovenstaande foto zijn Brussel, Antwerpen en Gent duidelijk herkenbaar. Iets meer naar het zuiden doet ook Parijs haar naam als lichtstad alle eer aan. Over het kanaal fonkelt ook Londen in de nacht.

De beelden die de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft vrijgegeven zijn compositiebeelden van meerdere beelden tijdens wolkenvrije nachten. Hierdoor is onze planeet, en ook onze aanwezigheid erop, zo duidelijk zichtbaar.


De beelden zijn ongezien in detail en laten naast menselijk licht ook natuurlijke fenomenen zien. Zo zijn boven Australië duidelijk enkele bosbranden herkenbaar. Boven de Perzische golf springen dan weer de vlammen van de olie- en gasraffinaderijen in het oog.

Op sommige andere plaatsen geven ze mooi de grenzen van de mensheid aan. Boven het Himalaya is met licht duidelijk de grens te zien tussen het bewoonde laagland en het onherbergzame gebergte. Hetzelfde geldt voor de Nijl, waar de rivier zich mooi met licht aftekent tegenover de onvruchtbare woestijn (foto onder). Ook politieke grenzen zijn zichtbaar vanuit de ruimte. Zo baadt Zuid-Korea in het licht en dompelt Noord-Korea zich in duisternis.

Bron: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/121206_nasa_bynight

Mening: Bekijk zeker de foto's op de site!! Zeker de moeite. Ik vind het machtig hoe je de omtrek van België bijna kan zien op de foto's. Langs de andere kant is dit zeker wel verontrustend, want is het niet net dat we energie moeten besparen? Als we dit dan zien, doen we dit duidelijk nog niet. Ik heb dit artikel ook gevonden: Het Europees Parlement heeft een richtlijn goedgekeurd die ervoor moet zorgen dat de Europese Unie tegen 2020 zo’n 20 procent minder energie verbruikt. Dat zou zo’n 50 miljard euro kunnen besparen. check http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.1427645.
Wel, zo te zien is Europa dan toch nog niet zo goed bezig. We moeten besparen en we moeten rekening houden met de klimaatsverandering, misschien kunnen deze foto's een belletje doen rinkelen bij de hoge topmannen, maar ook bij onszelf. Hoe mooi kerstverlichting buiten ook is, hoe zinlozer het ook is. Pure energieverspilling, wat enorm jammer is!