PDA

Bekijk de volledige versie : Holbewoners tekenden bewegende dieren beter dan moderne artiesten


J*ll.Verboven
6th December 2012, 11:05
Holbewoners tekenden bewegende dieren beter dan moderne artiesten

Bewerkt door: Koen Hellemans
6/12/12 - 02u49 Bron: belga.be

Holbewoners waren meer accuraat in het tekenen van bewegende dieren dan moderne artiesten. Zelfs Leonardo Da Vinci moet het onderspit delven, zo blijkt uit een vergelijkend onderzoek dat woensdag is verschenen in het Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift Plos One.

Vorser Gabor Horvath van de Eotvos-universiteit van Boedapest vergeleek bewegende vierpotige dieren op moderne schilderijen en beelden met die op prehistorische rotstekeningen, zoals die onder meer zijn aangetroffen in het Franse Lascaux. De Hongaarse wetenschapper bestudeerde zo'n duizend afbeeldingen van onder meer paarden, stieren en olifanten en kwam tot de slotconclusie dat de meeste afbeeldingen niet accuraat de bewegende dieren weergeven. Vooral de stand van de poten klopt vaak niet.

Fouten
Maar, de prehistorische tekeningen vertoonden een foutengemiddelde van slechts 46,2 procent, terwijl kunstenaars tot het einde van de 19de eeuw het in liefst 83,5 procent van de gevallen fout hadden. Zelfs ene Leonardo da Vinci, nochtans gereputeerd als het over anatomische tekeningen gaat, moest het afleggen tegen de holbewoners.

Observeren van dieren
In de jaren 1880 ging de Britse fotograaf Eadweard Muybridge de kinesiologie van vierpotige dieren bestuderen en diens pionierswerk deed het foutengemiddelde dalen tot 57,9 procent. Toch tekenden de artiesten nog steeds minder accuraat dan hun voorvaderen tienduizenden jaren eerder hadden gedaan. Volgens Horvath heeft de prehistorische jager veel opgestoken van het observeren van dieren. "Holbewoners waren zich veel meer bewust van de vertraagde beweging van hun prooi", zo wordt de vorser geciteerd in The Belfast Telegraph.

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/1544687/2012/12/06/Holbewoners-tekenden-bewegende-dieren-beter-dan-moderne-artiesten.dhtml

Mening: Toch wel relevant om te zien hoe een mens evolueert of net niet. Ik denk ook dat het minder accuraat tekenen een gevolg is van het niet meer nodig hebben van iets. De holbewoners moesten jagen om te overleven. Zij moesten dus wel beter op de hoogte zijn van de bewegingen van hun prooi, dit kon voor hen namelijk het verschil tussen eten en verhongeren uitmaken. Wij als moderne mens hebben dit daarentegen niet meer nodig, wij gaan gewoon naar de supermarkt en hebben ons eten. In dat opzicht zijn we dus geëvolueerd maar in het observeren en goed natekenen van de dieren dan weer niet.