PDA

Bekijk de volledige versie : Zo krijg ik mijn budget ook nog wel in orde...


Barst
18th October 2004, 04:11
CD&V dreigt met opblazen communautaire dialoog


BRUSSEL - CD&V gaat niet naar de communautaire dialoog, als de federale overheid eenzijdige beslissingen blijft nemen. Dat stelt Jo Vandeurzen, de interim-voorzitter van CD&V, in een gesprek met De Standaard. Volgens Vandeurzen is er een kloof tussen de woorden en de daden van premier Guy Verhofstadt.


PREMIER Verhofstadt (VLD) begon zijn federale beleidsverklaring dinsdag met een mea culpa. ,,Wat we de afgelopen weken hebben gezien, was geen fraai schouwspel'', klonk het. De eerste minister riep de verschillende regeringen in het land prompt op beter samen te werken.

Volgens Vandeurzen is er een kloof tussen de woorden en de daden van Verhofstadt. In de federale begroting is een bepaling opgenomen waardoor de gemeenschappen en gewesten vanaf volgend jaar de werkgeversbijdrage (13,07 procent) op het vakantiegeld van hun ambtenaren moeten doorstorten aan de sociale zekerheid. ,,Dat kan Vlaanderen 60 tot 80 miljoen euro per jaar kosten'', aldus Vandeurzen.

,,De federale regering probeert haar begroting rond te krijgen door een gat te slaan in de rekeningen van een ander. Het kan toch niet dat de paarse regering zonder overleg maatregelen neemt die de deelstaten miljoenen euro's kosten. Goede politieke samenwerking vereist inspanningen van iedereen.''

De eenzijdige maatregel getuigt volgens de CD&V-voorzitter van heel weinig respect. Hij dreigt ermee de communautaire dialoog te blokkeren als de federale regering bij haar voornemen blijft. ,,De premier is van plan zijn communautair Forum dinsdag met veel mediabelangstelling te installeren. Maar er is geen sprake van dat een CD&V'er naar dat Forum gaat, zolang deze zaak niet is uitgeklaard.''

De Vlaamse minister van Ambtenarenzaken, Geert Bourgeois (N-VA), liet zich vorige week ook al kritisch uit. ,,Eerst komt de federale regering bedelen of we alstublieft een groter deel van de staatsschuld voor onze rekening willen nemen, 95 miljoen euro. Terwijl we ons diep bukken om dat te kunnen uitsparen, grabbelt diezelfde federale regering nog wat miljoenen uit onze achterzak.'' De Vlaamse ministers Dirk Van Mechelen (VLD) en Frank Vandenbroucke (SP.A) reageerden verbaasd op de federale maatregel.

Vorig jaar deed zich een gelijkaardig incident voor. Bij de opmaak van de begroting 2004 besliste de federale regering dat de premies voor ambtenaren die loopbaanonderbreking nemen, betaald moesten worden door de overheid die de loopbaanonderbreker tewerkstelt. Daarmee kon de federale overheid 59 miljoen euro besparen. Omdat de regionale regeringen en de lokale besturen zich bleven verzetten, werd de maatregel uiteindelijk afgevoerd.

Het is niet het enige probleem waarmee premier Verhofstadt af te rekenen heeft. Vandaag laat DHL weten onder welke voorwaarden het zich wil uitbreiden op Zaventem. Verwacht wordt dat het koeriersbedrijf niet zal instemmen met de vraag om het aantal nachtvluchten met de lawaaierige MD11-toestellen terug te schroeven tot vier. Eerder lieten de Vlaamse en Brusselse regeringen al weten dat er niet getond kan worden aan het plafond van vier lawaaierige nachtvluchten.

Op de agenda staan deze week ook nog besprekingen over de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.


18/10/2004 Steven Samyn

©Copyright De Standaard