PDA

Bekijk de volledige versie : De biologie van onaangename geluiden


S*éphanie.Nijs
4th December 2012, 06:48
De biologie van onaangename geluiden

maandag 03 december 2012 om 15u05

Waarom krijgen we koude rillingen van nagels die over een bord krassen?

Wetenschappers hebben een specifieke connectie in de hersenen gevonden die maakt dat we uiterst negatief reageren op bepaalde geluiden. © Thinkstock

Wetenschappers hebben een specifieke connectie in de hersenen gevonden die maakt dat we uiterst negatief reageren op bepaalde geluiden, zoals het krassen van nagels over een bord of van een mes op een glazen fles. In de Journal of Neuroscience beschrijven ze hoe een verhoogde activiteit tussen de auditieve cortex, die instaat voor de verwerking van gehoorprikkels, en de amygdala, die emoties stuurt, voor de negatieve ervaring zorgt.

De studie steunt op de resultaten van vrijwilligers van wie de hersenen gescand werden terwijl ze naar een brede waaier van geluiden luisterden, van onaangenaam tot aangenaam (zoals borrelend water of applaus).

Waarschijnlijk ligt de amygdala aan de basis van het onaangename gevoel, door de gehoorcortex tot verhoogde activiteit te drijven bij het aanhoren van een geluid met een verstorend effect. De negatieve effecten zouden vooral sterk zijn voor geluidsfrequenties tussen 2000 en 5000 hertz, een zone waarvoor onze oren hypergevoelig zijn, en waarin ook luid geschreeuw valt. Mogelijk is de link met geschreeuw instrumenteel in het negatief ervaren van alle geluidsprikkels met een vergelijkbare frequentie.

Het onderzoek moet onder meer inzicht opleveren in het aanpakken van aandoeningen die aan geluid gekoppeld zijn, zoals oorsuizen en bepaalde vormen van autisme. Er zijn zelfs mensen die geluid in het algemeen haten. (DD)

Bron:http://www.knack.be/nieuws/wetenschap/de-biologie-van-onaangename-geluiden/article-4000216861578.htm

Mening: Iedereen kent het geluid wel van krassen met de nagels op het bord of een piepend krijtje. Het is om kippenvel van te krijgen. De amygdala is een amandelvormige kern van neuronen. De amygdala legt verbanden tussen informatie die van verschillende zintuigen afkomstig is en koppelt deze aan emoties. Een vervelend geluid wordt extra vervelend omdat het emotionele brein er zich met gaat 'bemoeien'. Er staat in dit artikel niet op hoeveel mensen getest is. Ik heb dit even opgezocht en de neuroscience heeft dit gedaan met 13 mensen. De werking van het lichaam is iets ongeloofelijk als je erover nadenkt. Ik vindt het erg fascinerend.

Joëlle.Van.den.Mooter
4th December 2012, 11:33
EIGEN MENING:
Met andere woorden:"Onze reactie bij onaangename geluiden wordt bepaald door een complexe hersenverbinding (interactie tussen de auditive cortex en de amygdala). De auditieve cortex verwerkt het geluid, de amygdala is verantwoordelijke voor negatieve emoties.

Volgens mij is de reactie die deze geluiden opwekt, iets wat we van onze voorouders hebben meegekregen. Het zou een soort van alarmsignaal kunnen zijn. Hoe onaangenamer het geluid, hoe sterker dat de negatieve reactie zal zijn. Het is geweten dat geluiden met een frequentie tussen de 2.000 en 5.000 Hertz als onaangenaam worden ervaren omdat onze oren dan het gevoeligst aan zijn. Het is op deze frequentie dat het krijsen van angstige mensen, het krijsen van mensen die veel pijn hebben en het krijsen van een baby zich bevinden. Volgens mij is het eerder toeval dat ook het krassen van een mes op een bord en het krassen van vingersnagels op het schoolbord, zich in dezelfde frequentie bevinden en dus voor eenzelfde reactie zorgen.