Inloggen

Bekijk de volledige versie : Amnesty haalt 11 Vlaamse schrijvers uit bibliotheken uit protest


E*y.Roelen
1st December 2012, 19:53
Amnesty haalt 11 Vlaamse schrijvers uit bibliotheken uit protest
In Gent en Antwerpen zijn vanmorgen de boeken van elf Vlaamse schrijvers uit de bibliotheken gehaald en vervangen door een bordje met "wegens belastende inhoud verwijderd". Met de actie wil Amnesty International actie voeren voor vrije meningsuiting overal in de wereld.
De boeken van onder meer Dimitri Verhulst, Saskia de Coster, Kristien Hemmerechts en David Van Reybrouck worden tien dagen lang uit de bibliotheekrekken verbannen. Op het lege schap komt de boodschap: "Wegens belastende inhoud werden de boeken van ... verwijderd."

Bekende namen
De bezoeker vindt de boeken terug aan de balie met een boodschap van Amnesty International: "Gelukkig genieten onze schrijvers in België van vrijheid van meningsuiting." Meer dan 120 Vlaamse bibliotheken doen mee met de actie. In Gent kreeg de campagne steun van schrijfster Annelies Verbeke en in Antwerpen van Saskia De Coster en Dimitri Verhulst.

Wereldwijd probleem
"Overal in de wereld worden mensen opgesloten, gemarteld en soms zelfs vermoord omdat ze op een vreedzame manier hun mening geuit hebben", zegt Amnesty International. "Zo kreeg de Chinese journalist Shi Tao tien jaar celstraf omdat hij een e-mail naar een vriend stuurde over Tiananmen-opstand. Shiva Nazar Ahari uit Iran zit vier jaar in de gevangenis omdat ze enkele kritische teksten publiceerde op het internet."

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1542568/2012/12/01/Amnesty-haalt-11-Vlaamse-schrijvers-uit-bibliotheken-uit-protest.dhtml

Eigen mening:
De actie van Amnesty International vind ik persoonlijk wel goed gevonden. Ik denk dat het de boodschap van het recht op vrije meningsuiting wel goed overbrengt. De mensen worden zo met hun neus op de feiten gedrukt. Ik vind vrije meningsuiting wel belangrijk, maar ik vind wel dat je altijd rekening moet houden met de gevoelens van de andere persoon. Dus soms kan het wel handig zijn als je je woorden wat afweegt. Het belangrijkst is dat de boodschap overkomt. In vele landen wordt de bevolking echter onderdrukt en moeten ze gewoon altijd ja-knikken, ook al zijn ze het niet eens met een stelling. Dit is bijvoorbeeld het geval in Noord-Korea. Toen hun leider stierf was het hele land in rouw. Overal zal je huilende mensen, maar ik vond dit niet normaal. Volgens mij zijn de mensen daar zodanig gebrainwasht door hun dictator dat ze het besef van de realiteit verliezen. In China kan je ook niet spreken over vrije meningsuiting, want sites die kritiek hebben op het land, worden door de Chinese overheid geblokkeerd. Ik vind dit wel triest, want we hebben allemaal een stem en we moeten deze ook gebruiken! Je moet er enkel op letten dat het niet kwetsend overkomt en dat je rekening houdt met de andere.