PDA

Bekijk de volledige versie : Onderzoekers simuleren menselijk brein met 2,5 miljoen neuronen


H*nnelore.Bervoets
30th November 2012, 18:33
Onderzoekers simuleren menselijk brein met 2,5 miljoen neuronen
Onderzoekers van de Canadese Universiteit Waterloo hebben een computersimulatie van een menselijk brein ontwikkeld. Het model bestaat uit maar liefst 2,5 miljoen neuronen, en dat is nog maar een fractie van een echt brein. Toch kan de computersimulatie al relatief complexe taken uitvoeren.

Het team van onderzoekers onder leiding van Chris Eliasmith doopte het model Spaun, dat staat voor 'Semantic Pointer Architecture Unified Network'. Spaun bestaat uit 2,5 miljoen gesimuleerde neuronen, die in onderlinge communicatie staan door middel van elektriciteit en chemische moleculen, zoals actiepotentialen en neurotransmitters in echte hersenen. De functies en structuren van biologische hersenen worden nagebootst door de virtuele neuronen in subnetwerken onder te verdelen.

Het model krijgt input via een beeldscherm, dat 28 pixels op 28 telt. Daarop worden reeksen getallen getoond. Spaun kan die getallen niet enkel met succes herkennen, maar die reeksen ook onthouden en er patronen in ontdekken. De computersimulatie kan zelfs getallenreeksen reproduceren door middel van een robotarm en ontbrekende getallen opschrijven. Zo kan Spaun in totaal acht eenvoudige taken uitvoeren.

De computersimulatie vertoont ook 'fouten', die vergelijkbaar zijn met die van menselijke hersenen. Zo worden nummers aan het begin en einde van een reeks makkelijker onthouden. Een ander interessant aspect van Spaun is dat het model ook gebruikt kan worden om de veroudering van de menselijke hersenen te simuleren. Er is wel één groot nadeel aan Spaun: het simuleren van één seconde hersenactiviteit kost Spaun enkele uren.

Link naar demo filmpje (http://www.youtube.com/watch?v=dKaqFz_WoIw)

Bron: De Morgen (http://www.demorgen.be/dm/nl/5401/Multimedia/article/detail/1542291/2012/11/30/Onderzoekers-simuleren-menselijk-brein-met-2-5-miljoen-neuronen.dhtml)

Eigen mening
Dit is wel een onderzoek met veel mogelijkheden in de toekomst denk ik. Zo kunnen ze misschien allerlei mentale aandoeningen simuleren om zo exact te zien wat er gebeurt in de hersenen zonder iemand altijd onder de scanner te moeten leggen. Wie weet kunnen ze met deze modellen mensen met hersenaandoeningen ook beter helpen, omdat ze een beter beeld krijgen van wat er juist misgaat. Ik vind het dus zeker een goed initiatief. Zolang ze het niet te sterk doortrekken en die technologie gaan toepassen op robots want dat kan risico's met zich meebrengen, al zitten we daar nog lang niet aangezien het nog uren duurt voor vooraleer Spaun 1 seconde aan hersenactiviteit heeft verwerkt.