PDA

Bekijk de volledige versie : Amerikaanse regering traint in 'CyberCity' tegen hackaanvallen


H*nnelore.Bervoets
29th November 2012, 13:00
Amerikaanse regering traint in 'CyberCity' tegen hackaanvallen
De Amerikaanse luchtmacht heeft een beveiligingsbedrijf een virtuele stad laten bouwen waar 'regeringshackers' zich kunnen voorbereiden op cyberaanvallen, dat meldt de Washington Post.

'CyberCity' telt meer dan 15.000 inwoners en er zijn onder andere een bank, ziekenhuis, elektrische centrale, watertoren, treinstation en een koffieshop te vinden. De communicatie wordt door computers gesimuleerd, en dat geldt ook voor de werking van de e-mail, verwarmingssystemen, spoorweg en het online sociaal netwerk FaceSpace.

De stad is zo ontworpen, dat de regeringshackers zich kunnen specialiseren in cyberaanvallen op de Amerikaanse infrastructuur, die zeer kwetsbaar is omdat alles met elkaar verbonden is, en daarom moeilijk te beveiligen.

Massavernietigingswapens
De hackers, werkend in opdracht van de luchtmacht en andere takken van defensie, oefenen het aanvallen en verdedigen van computers. Zo is er een scenario waarin zij de controle over moeten nemen van een rijdende trein met massavernietigingswapens aan boord.

'Voor sommige mensen zal het er misschien uitzien als een spelletje of speelgoed', vertelt Ed Skoudis, oprichter van beveiligingsbedrijf Counter Hack. 'Maar de regeringshackers zullen er veel van leren.'

'Het probleem is dat de 'slechteriken' veel beter en sneller zijn dan wij', aldus Skoudis. 'We willen niet verder achterop raken op dit punt. In de toekomst zullen bijna alle militaire missies een cyber-component hebben. Computerervaring is dus van essentieel belang.'

Bron: De Morgen (http://www.demorgen.be/dm/nl/5403/Internet/article/detail/1541095/2012/11/28/Amerikaanse-regering-traint-in-CyberCity-tegen-hackaanvallen.dhtml)

Eigen mening
Zoals in het artikel gezegd, klinkt het wel een beetje als een spelletje of zoals hacker simulaties in films (die meestal totaal niet waarheidsgetrouw zijn), maar dit zal wel zo lijken door de minimale uitleg die gegeven wordt over die cybercity. Het is natuurlijk logisch dat de werking ervan niet gaat uitgesmeerd worden in de media, want dan hebben terroristen weer een stapje voor. Het initiatief is wel goed. Computers en netwerken worden steeds meer en meer geïntegreerd in het dagelijkse leven, en worden dus ook een groter mikpunt. Men moet voorbereid zijn op verschillende worst case scenario's, en zo'n simulaties kunnen daar zeker bij helpen. Er zijn al verschillende gevallen geweest van serieuze inbreuken in overheidscomputers en netwerken, waarbij zeer gevoelige informatie gestolen werd. Hopelijk kan dit grotendeels vermeden worden door dit soort acties. Het probleem is wel echter dat de computer wereld zo snel verandert, en dat er altijd iets nieuw opduikt. Het is slechts een kwestie van tijd, en van wie eerst is.