PDA

Bekijk de volledige versie : Nog geen Belgisch standpunt over erkenning onafhankelijke Palestijnse staat


p*eter.vandenhoof
28th November 2012, 16:19
Nog geen Belgisch standpunt over erkenning onafhankelijke Palestijnse staat

BRUSSEL - België heeft nog geen officieel standpunt ingenomen over de vraag van de Palestijnen om een waarnemende staat te worden van de Verenigde Naties. Dat meldt Michel Malherbe, de woordvoerder van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken, woensdag aan Belga.
“De belangrijkste vraag die we ons moeten stellen, is of een onafhankelijke Palestijnse staat ervoor zou zorgen dat de Palestijnen opnieuw in dialoog gaan met Israël”, legt Malherbe uit. “De beslissing om het statuut van waarnemende staat aan te vragen, is zeker niet het gevolg van een dialoog en kan ernstige gevolgen hebben voor de positie van de Verenigde Staten en Israël en voor de overheidsfinanciën van de Palestijnse autoriteiten.”

Buitenlandse Zaken benadrukt nog dat België wil meewerken aan een oplossing die ertoe leidt dat de twee staten in vrede kunnen leven met elkaar. België hoopt ten slotte dat de Europese Unie en de Verenigde Staten gezamenlijk initiatieven nemen om de twee partijen opnieuw rond de tafel te krijgen.

Verschillende Europese landen, zoals Frankrijk, Spanje, Denemarken, Zwitserland en Noorwegen, hebben al gemeld dat ze de Palestijnse aanvraag om het waarnemersstatuut te verkrijgen, ondersteunen. Duitsland zal tegen de aanvraag stemmen en ook de VS en Israël zijn sterk gekant tegen een onafhankelijke Palestijnse staat. Groot-Brittannië zal zich waarschijnlijk onthouden, “omdat een foute woordkeuze in de VN-resolutie de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen in gevaar kan brengen”, aldus minister van Buitenlandse Zaken William Hague.

De stemming vindt donderdag plaats in de Algemene Vergadering van de VN.

bron : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121128_00384529

commentaar : Ik kan het gerust begrijpen dat België nog geen standpunt heeft ingenomen. Er blijkt ook niet al te veel eensgezindheid te zijn als we zien dat landen zoals Frankrijk en Spanje de aanvraag ondersteunen, Groot-Brittanië geen beslissing zal nemen en de VS tegen het voorstel is.
Dit is een zeer complexe situatie. Als je de Palestijnen niet gaat ondersteunen dan wordt je gegarandeerd door hen bekritiseerd en als je ze wel gaat ondersteunen dan weet ik persoonlijk niet of je het zaakje nog wel kan vertrouwen. Het conflict tussen Israël en de Palestijnen is dan wel de goede richting uitgegaan maar of dit zo gaat blijven is nog maar de vraag, net zoals het erkennen van deze staat en wat het gevolg daar van gaat zijn. Ik kan niet vol overtuigd zeggen of men de staat moet erkennen of niet.