PDA

Bekijk de volledige versie : "Binnen 20 jaar woont er 80.000 man op Mars"


S*fie.Vermeiren
28th November 2012, 09:49
Elon Musk, die steenrijk werd met PayPall en medestichter is van ruimtevaartbedrijf SpaceX, geeft blijk van een niet aflatende ambitie. Hij heeft zijn wens uitgesproken om Mars te koloniseren. Binnen twintig jaar zouden er op de rode planeet 80.000 mensen, voornamelijk wetenschappers, moeten wonen. En die man kennende, is werkelijk niets onmogelijk.

Elon Musk
De miljardair ontvouwde in Londen tijdens een meeting van de Royal Aeronautical Society zijn toekomstvisie met betrekking tot Mars. Een tiental pioniers zou naar daar vliegen met behulp van een herbruikbaar ruimteschip. De kolonie moet daarna tot een bloeiende stad van zo'n 80.000 mensen uitgroeien. De nieuwe nederzetting zal totaal zelfvoorzienend zijn.

Musk staafde zijn naar eigen zeggen "moeilijke", maar "haalbare" plannen met cijfermateriaal. De eerste mensenvloot wordt naar daar gevlogen aan een kostprijs van 385.000 euro per kop. "De ticketprijs moet voldoende laag gehouden worden zodat veertigers uit ontwikkelde landen aan het nodige geld kunnen geraken," verklaarde de zakenman. In totaal zou het project 28 miljard euro kosten.

Het hele uitje is meer dan een gewone ruimtereis. Deelnemers zullen moeten de handen uit de mouwen steken om infrastructuur te bouwen voor zichzelf en toekomstige generaties. Duurzame huizen zullen zuurstof uit de bodem halen waardoor ook gewassen kunnen geteeld worden.

Musk hoopt binnen twee jaar al te kunnen starten met de eerste fase van het project. Hij noemt het de "beste levensverzekering voor de mensheid". SpaceX is trouwens niet aan zijn proefstuk toe. Het was het eerste commerciële ruimtevaartbedrijf ooit dat in mei dit jaar een ruimteschip, de Dragon genaamd, naar het ISS mocht sturen met bevoorrading.

Bron: De Morgen 28/11/2012

Mening: Ik vind het wel een mooi vooruitzicht. De wetenschap blijft zoeken naar een manier om de mensheid over te zetten naar andere planeten. Sommige wetenschappers zeggen dat leven op Mars onmogelijk is. Voor het eerst zijn er concrete plannen. Als men deze pannen zouden kunnen waarmaken, betekent dit een vooruitgang voor de mensheid! Ik ben zeker voorstander van het project. Huizen op Mars, gewassen telen op Mars? Het klinkt onwerkelijk. We zullen zien wat de toekomst brengt.

Bart.Wielockx
28th November 2012, 20:05
Is er leven op Mars mogelijk (geweest)?
Er wordt veel over gepraat, over gediscussieerd, over geschreven en onderzoek naar gedaan. Het goede antwoord is echter nog steeds niet gegeven. De vraag is dan: ‘ligt het buiten ons kunnen?’. We vergaren steeds maar meer en meer kennis. We doen onderzoeken met de meest geavanceerde spullen. Alleen de vraag blijft nog steeds onbeantwoord. U zult zich nu wel afvragen, ‘wat is dan toch die vraag?’. Het antwoord op deze vraag kan wel gegeven worden: ‘Is er leven op Mars?'
Fysieke eigenschappen Mars
Van alle planeten in heel ons zonnestelsel was Mars de eerste planeet waarvan werd vastgesteld dat het een vast oppervlak had. Een aantal fysieke eigenschappen van Mars konden al gauw vastgesteld worden. Een van die belangrijke fysieke eigenschappen waren de zogenaamde polaire ijskappen. Tegen het einde van de 18e eeuw werd door William Herschel voor het eerst bewezen dat in de zomer en de winter deze ijskappen afwisselend groeiden en krompen. Er was dus een klimaat waarbij ijs kon smelten, in de zomer, en waarbij ijs kon bevriezen, in de winter. Een misschien nóg wel belangrijkere ontdekking kwam halverwege de negentiende eeuw. Astronomen waren erachter gekomen dat de dagen op Mars net zo lang duren als de dagen op onze Aarde. Ook wisten zij dat de hellingshoek van Mars hetzelfde was als die van onze Aarde. Conclusie: Mars heeft net als wij ook seizoenen, al duren deze bijna twee keer zo lang als op Aarde ten gevolge van een veel langer jaar. Mars werd door deze feiten al gauw neergezet als een soort schaalmodel, ‘Onze Aarde op kleine schaal’. Het was daarom logisch om te veronderstellen dat er leven mogelijk zou moeten zijn en dat we ooit bewijsmateriaal van dat feit zouden moeten verkrijgen. Echter de temperatuur op Mars is gemiddeld minus 63 graden, en dat is nou niet echt een prettige temperatuur om bij te kunnen leven.

Onderzoek
Uit recent onderzoek van European Space Agency (ESA) blijkt dat leven toch heel onwaarschijnlijk zou zijn (geweest). Door de geringe zwaartekracht verloor Mars gassen die niet meer aangevuld werden. Er ging dus een deel van de atmosfeer verloren. Daardoor is er op Mars een heel lage luchtdruk, gemiddeld vijf tot zes millibar. Één van de consequenties daarvan is dat er onder die voorwaarden geen vloeibaar water op Mars kan voorkomen. Water zou onmiddellijk gaan koken en verdampen omdat er amper druk is. Bij de luchtdruk die we op Aarde hebben, kookt water bij een temperatuur van 100 graden. Bij een luchtdruk van 6.1 millibar kookt water al bij een temperatuur van 0 graden! De lage luchtdruk is dus een grote beperkende factor voor leven. In het verleden, voordat Mars veel atmosfeer had verloren, was de situatie gunstiger. De luchtdruk was hoger en er was waarschijnlijk vloeibaar water. Dus misschien wordt de kans op leven op Mars in de toekomst kleiner. Er wordt niet uitgesloten dat er in het verleden leven is geweest op Mars. In en op het rode oppervlak waren immers duidelijk zichtbare kanalen gegraven. Door middel van deze kanalen kon de planeet toch redelijk bevloeid worden om vegetatie te laten leven.

Bewijzen
We zeggen allemaal dat er nog geen bewijzen zijn dat er leven op Mars is (geweest), maar er is ook nooit bewezen dat er géén leven op Mars is (geweest). Het blijft nog steeds een raadsel. Volgens Noorderlicht Webdocs van de VPRO is het misschien ook wel onzinnig, die zoektocht naar Martiaans leven. De opsporingsmethoden die de marsverkenners gebruiken, zijn ontwikkeld met het idee dat Martianen sprekend op de aardbewoners moeten lijken. Wat ze moeten vinden, zijn koolstofatomen. Zijn de marsmannetjes van wolk of van steen, dan zal geen robot hen vinden. Maar stoppen met onderzoek zal niet de oplossing zijn. Eind dit jaar zullen drie landingsvaartuigjes onze rode buurplaneet bestoken. De Europese verkenner Beagle-2 (die volgens de laatste planning op eerste kerstdag moet landen) gaat in een oeroude inslagkrater op zoek naar sporen van leven. De Amerikanen volgen in januari, met de landing van de twee identieke robots Spirit en Opportunity. Zij gaan niet op zoek naar leven, maar moeten vaststellen of er ooit voldoende water over Mars vloeide. Mochten ze de aanwezigheid van vloeibaar water aantreffen, of sporen dat er ooit hiervan sprake was, dan zijn we al een paar stappen verder in de zoektocht naar leven op Mars. Mocht er echter niks gevonden worden, dan zou men logischerwijs kunnen denken dat er nooit leven was en nooit leven zal zijn. De mens is echter een koppig wezen, en zal blijven zoeken op Mars totdat er leven gevonden is. De wens lijkt sterker te zijn dan de gedachte.

Mars in cijfers
Planeet Mars Aarde
Dag 24,623 uren 23,935 uren
Diameter 6794 km 12756 km
Massa 642190000000000 miljard kg 5973600000000000 miljard kg
Afstand 227940000 km 149600000 km
Opp. temp. - 63 graden 15 graden

Hier volgens wat cijfers waarbij de verschillen tussen Mars en de Aarde aan het licht komen.

Toekomst
Met de huidige groei van de technologie is het niet irreëel te noemen dat de mens ondanks ongunstige omstandigheden ooit zal kunnen leven op Mars. Een paar blikken in willekeurige science-fiction boeken en men krijgt al snel een idee van wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn; gigantische koepels waarin de atmosfeer wordt bewerkt tot voor mensen leefbare omstandigheden, complete stelsels van buizen en noem het allemaal maar op. Ja, de lijnverbinding Aarde-Mars zal er hoe dan ook, ooit wel een keer komen!

Bron: http://wetenschap.infonu.nl/sterrenkunde/16864-is-er-leven-op-mars-mogelijk-geweest.html

Eigen mening:
Dat leven (op welke manier dan ook) op een andere planeet de mens fascineert is al langer duidelijk. Eén van de vele artikels die je hierover kan terugvinden lees je hieronder.
Dat Mars in een periode van 20 jaar zou uitbloeien tot woonplaats van 80.000 mensen lijkt me echter een beetje te veel van het goede. ik sluit zeker niet uit dat er ooit "mensen" zullen leven en overleven op Mars maar binnen dit en twintig jaar zie ik dit niet gebeuren. Het artikel dat ik hierboven gepost heb, haalt ook een zeer belangrijk element aan, het drukverschil is immers zo groot dat het extreem moeilijk zal zijn om dit te overbruggen.

Noël Van Thielen
29th November 2012, 15:00
Om eventjes in te pikken op het luchtdruk probleem:

In onze aders hebben we een bepaalde druk. Namelijk de bloeddruk. Hierin zit ook de luchtdruk. Anders zouden wij gewoon plat worden gedrukt door de luchtdruk die er om ons heerst. Wanneer wij met de huidige bouw van ons lichaam zouden rondlopen op Mars, zouden wij ‘exploderen’.

Volgens mij is 20j wel een beetje heel kort door de bocht.. :/

Ilse Van Loock
29th November 2012, 21:03
Het lijkt wel sciencefiction, maar Elon Musk is niet aan zijn proefstuk toe. Hij is de financier van Tesla, de eerste volledige elektrische wagen en hij is ook actief in de ruimtevaart. Zijn firma Space X was het eerste privébedrijf dat een ruimteschip naar het ISS mocht sturen met bevoorrading. Dit wil zeggen als deze jongen ergens zijn zinnen op zet …
Welke avonturier of wetenschapper droomt er niet van zijn voet te zetten op een andere planeet. Voor een wetenschapper zelf ter plekke onderzoek kunnen doen is toch veel interessanter dan naar de beelden te kijken die Curiosity doorstuurt naar Aarde.
De kolonisatie van Mars zou pas echt een boost zijn voor de ruimtevaart, want NASA plande pas een ruimtevlucht naar de rode planeet rond 2025. Misschien is het hele zonnestelsel binnen 100 jaar gekoloniseerd? En wat daarna?

Maar nog één bedenking: we hebben onze planeet al om zeep geholpen, gaan we Mars dan ook naar de ‘maan’ (vaantjes) helpen?
We zullen het over 20 jaar weten.

jens.rymen
2nd December 2012, 10:57
Slim gezien Noël

Om zelfs nog verder te gaan, denken we even aan het opstijgen met het vliegtuig of het oprijden van een hoge berg. De meesten onder ons zullen de gevolgen van veranderende luchtdruk hier al wel ondervonden hebben.

Het zal niet eenvoudig zijn om in de komende twintig jaar een oplossing voor dit probleem te vinden. Dus zoals Noël zei: 'Kort door de bocht.'