Inloggen

Bekijk de volledige versie : Senaat vraagt regering op te treden tegen zware Franse accijnsverhoging


s*ppe.cools
26th November 2012, 23:46
Senaat vraagt regering op te treden tegen zware Franse accijnsverhoging


BRUSSEL - De Senaat dringt er bij de regering-Di Rupo op aan om de Franse regering te interpelleren over een begrotingsmaatregel - een extra heffing op bier - die een negatieve impact dreigt te hebben op de Belgische economie. Zo staat in een resolutie die maandag unaniem goedgekeurd werd in de plenaire vergadering.
De Senaat vraagt de regering ook om de wenselijkheid te onderzoeken om de Europese Commissie over de maatregel in te lichten en ertegen in beroep te gaan bij de bevoegde Europese instanties.

Parijs wil de accijnzen op het bier met maar liefst 160 procent verhogen, terwijl de accijnzen op wijn niet stijgen. Het plan om de accijnzen op bier te verhogen in Frankrijk is volgens de Belgische senatoren “kennelijk niet gestoeld op een volksgezondheidsbeleid, maar wijst veeleer op de wil om een gedragswijziging bij de Franse consumenten teweeg te brengen”. In drie gelijkaardige gevallen floot Europa de lidstaat terug, die een drastische accijnsverhoging wilde doorvoeren op wijn ter bescherming van de nationale bierproductie. Het ging onder meer om het Verenigd Koninkrijk.

De Belgische brouwers voeren 60 procent van de productie uit naar het buitenland; een klein derde daarvan is voor Frankrijk bestemd.

De accijnsverhoging werd op 10 oktober goedgekeurd door de Franse tweede kamer, de Assemblée Nationale. De Franse Senaat verwierp de maatregel echter op 15 november waardoor de tekst opnieuw naar de Assemblée Nationale verhuist en er wellicht volgende week behandeld wordt.

Datum: 26 november 2012
Bron: De Standaard, http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121126_00382044

Mening: Ik vind deze 'protectionistische' maatregel volkomen ridiculeus. De Franse regering probeert de alcoholconsumptie van bier te blokkeren door extreem hoge accijnzen op te leggen. De wijnconsumptie van de Fransman neemt dus relatief af t.o.v. de bierconsumptie. België verkoopt veel bier aan Frankrijk, dus deze maatregel kan een zeer negatieve impact hebben op onze bierbrouweconomie. Ik vind dat de Franse regering een beetje verstand moet hebben en de Fransman moet drinken waar hij zin in heeft. Geen wijn, omdat die relatief goedkoper wordt t.o.v. het bier dan.