Inloggen

Bekijk de volledige versie : Staatsveiligheid nog veilig?


Simon.Boddaert
26th November 2012, 09:10
BRUSSEL - De Staatsveiligheid zit zeer verveeld met profielen van medewerkers op LinkedIn en Facebook.

Via een eenvoudige zoekopdracht met de term ‘Staatsveiligheid' of ‘Sûreté de l'état' lukt het om op de sociaalnetwerksite LinkedIn namen te vinden van mensen die in dienst zijn van onze burgerlijke inlichtingendienst.

De online openheid is op zijn minst opmerkelijk voor werknemers van een dienst die staat of valt met geheimhouding. De Staatsveiligheid wil en kan niet bevestigen of de personen die opduiken, werkelijk op de loonlijst staan, maar toont zich duidelijk op de hoogte van de problematiek. En ze zit er mee verveeld.

‘Russische en Chinese geheime diensten hebben duizenden mensen in dienst', zegt een topman van de inlichtingendienst. ‘Zij hebben de mankracht en de tijd om op zoek te gaan naar zulke profielen en de informatie daarop uit te buiten. Onze mensen maken zich door hun aanwezigheid op de sites het doelwit van vijandelijkheden.'

Ook CD&V-senator Dirk Claes, die deel uitmaakt van de parlementaire commissie rond inlichtingendiensten, reageert afkeurend wanneer hij op het bestaan van de profielen wordt gewezen. ‘Die mensen hebben een veiligheidsmachtiging en houden zich dus beter zo veel mogelijk op de achtergrond. Ik zal dit probleem aankaarten bij het Comité I (dat toezicht houdt op de inlichtingendiensten, red.).'

LinkedIn valt enigszins te vergelijken met Facebook: het is een internationale site om een netwerk uit te bouwen, maar is uitsluitend op professionele contacten gericht. De profielen lijken nog het meest op cv's.

Bij sommige medewerkers die opduiken, blijft de familienaam verborgen. Maar via de zoekmachine Google valt dat te omzeilen en wordt de volledige naam toch zichtbaar. Ook op Facebook zijn er mensen die onomwonden schrijven dat ze voor de Staatsveiligheid werken.

Zo is er een zekere K. W. die een functie heeft bij ‘staatsveiligheid.belgium.be'. S.T. en S.B., allebei Franstaligen, geven op LinkedIn aan dat ze op dit moment voor de Staatsveiligheid werken.

Bron: De Standaard 26 november 2012
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121125_00381482

Eigen mening:
Dit is ronduit belachelijk. België stelt al niet veel meer voor in de internationale wereld in vergelijking met de grootmachten zoals China, Rusland en de Verenigde Staten, maar als we nu ook al de namen en gegevens van onze staatsveiligheid gaan weggeven zijn we niet erg goed bezig.