PDA

Bekijk de volledige versie : "Egypte is op weg naar de democratie"


H*ndrik.Peeters
24th November 2012, 13:06
Volgens de Egyptische president Mohammed Mursi is Egypte op weg naar "vrijheid en democratie" en is hij zelf de bewaker daarvan. Hij heeft dat gezegd in een toespraak tot zijn aanhangers vanop het balkon van het presidentieel paleis. Op het Tahrirplein blijven intussen mensen betogen tegen hem.



"Ik ben er voor alle Egyptenaren en ben niet bevooroordeeld tegenover geen enkele Egyptenaar", zei Mursi, die naar eigen zeggen staat voor politieke, economische en sociale stabiliteit. Hij vindt het ook goed dat er een echte en sterke oppositie is in het land.

In Egypte is het in verschillende steden onrustig. In de hoofdstad Caïro raakten betogers en politie slaags op het Tahrirplein. President Mursi heeft zichzelf gisteren verregaande extra bevoegdheden gegeven en dat is niet naar de zin van een deel van de bevolking. Zij eisen het ontslag van Mursi, die ze een dictator noemen.

Het ongenoegen over de machtsuitbreiding van president Mohammed Mursi is groot. Vanavond gaan de tegenstanders van Mursi door met hun acties. Op het Tahrirplein houden ze een sit-in.

In Alexandrië hebben demonstranten het kantoor van de Moslimbroeders, de partij van Mursi, aangevallen. In enkele kleinere steden is het kantoor van de partij in brand gestoken.

De oppositie vindt dat Mursi zichzelf wil benoemen tot nieuwe farao en had de Egyptenaren opgeroepen om massaal op straat te protesteren. Ze spreken over een "coup tegen de legitimiteit". Eerder twitterde oppositieleider Mohamed ElBaradei: "Mursi heeft vandaag alle staatsmacht opgeslorpt en heeft zichzelf aangesteld tot Egyptes nieuwe farao. Een grote slag voor de revolutie die rampzalige gevolgen kan hebben."

Bron: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/121123_egypte_onrustig

Mening :

Egypte is op weg naar democratie.
President Mursi beweert dat Egypte p weg is naar democratie. Hij heeft zichzelf meer bevoegdheden gegeven, wat tot protesten en straatgeweld heeft geleid.

Ik heb het gevoel dat democratie nog ver weg is in Egypte. Een president die als maar meer macht grijpt, de politie die burgerprotest hardhandig aanpakt, het leger dat in het straatbeeld verschijnt, zijn niet bepaald democratische verschijnselen.

Democratie is veiligheid, rechtszekerheid, verkiezingen, gelijkheid,…
Opvallend is dat het blijft rommelen in Egypte, dat Libië onrustig blijft en dat Syrië niet uit het nieuws te branden is.

De Arabische Lente heeft nog niet veel democratieën voortgebracht.
En de Verenigde Naties kijken werkloos toe…