PDA

Bekijk de volledige versie : Egyptische politie veegt het Tahrir-plein schoon


g*rd.janssens
24th November 2012, 09:59
Op het Tahrir-plein in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn de meeste actievoerders vannacht weggejaagd door de politie. Duizenden tegenstanders van president Mursi waren er gisteravond bijeengekomen en hadden er opnieuw tenten neergezet, zoals tijdens de protesten tegen oud-president Hosni Moebarak.


De betogers, die in totaal met tienduizenden waren, verwijten Mursi dictatoriale neigingen omdat hij te veel macht naar zich toetrekt. In de loop van de nacht heeft de politie met traangas het merendeel van de demonstranten verjaagd.

In nagenoeg heel Egypte was het onrustig. In Alexandrië hebben betogers een moskee van de Moslim Broederschap, de partij van Mursi, aangevallen en het hoofdkwartier van de partij bestormd.

In de steden Suez, Ishmalia en Port Said, langs het Suezkanaal, werden de hoofdkwartieren van de Moslimbroeders in brand gestoken. In de zuidelijke stad Assioet waren er betogingen van zowel aanhangers van Mursi als van tegenstanders. De aanhangers waren daar in de meerderheid en het kwam tot over en weer geroep en duw- en trekwerk.


Bron: deredactie.be
Zaterdag 24 november 2012


Bespreking: De Arabische lente is al een lange tijd aan de gang, en wij in de Westerse landen zien het alleen maar als vooruitgang voor onze Midden-Oosterse buren. Via democratische verkiezingen zien we meer en meer leiders aan de macht komen die we vanuit ons Westers standpunt maar al te graag daar regeringen zien vormen. Helaas is er ook vaak een keerzijde aan de medaille zoals hier in Egypte; democratie is niet perfect, en niet iedereen is tevreden met de leiders.
Is het beter om één leider te hebben dan de periode na de dood van Mubarak?
Was het leger niet 'beter' voor heel het Egyptische volk samen dan een moslim-leider? Zelf ben ik jammer genoeg niet helemaal thuis in de politiek van het Midden-Oosten, maar ik sta wel redelijk sceptisch t.o.v. "revoluties".
We nemen die term maar al te graag mee als we praten over een opstand in plaatsen waar er iets mis is. Toegegeven, het is beter iets te veranderen aan een slechte toestand, maar is nieuw ook altijd beter?