PDA

Bekijk de volledige versie : Eenmalige aangifteplicht voor roerende inkomsten


Wim.Caers
23rd November 2012, 19:43
Ook al heeft de regering-Di Rupo beslist dat roerende inkomsten - bijvoorbeeld de intresten op een zichtrekening - niet aangegeven hoeven te worden op de belastingbrief, toch moet dat volgend jaar één keer gebeuren. Dat dreigt voor heel wat verwarring en administratieve rompslomp te zorgen.


Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) ijverde er bij de recente begrotingsronde voor om de verplichte aangifte van de roerende inkomsten af te schaffen. En hij haalde zijn slag thuis.

Maar voor de belastingaangifte die in juni 2013 in de bus valt, blijft de verplichting bestaan. Dat betekent dat belastingplichtigen hun roerende inkomsten in hun aangifte moeten vermelden. De zogenaamde rijkentaks blijft dit jaar immers intact. En daardoor moet iedereen die meer dan 20.020 euro roerende inkomsten ontvangt, 4 procentpunten extra roerende voorheffing betalen (25% in plaats van 21%).

De regering had dat kunnen vermijden door bij de begrotingsgesprekken de rijkentaks af te schaffen en de roerende voorheffing dit jaar op 21 procent te houden. Maar dat zou een gat van 134 miljoen euro in de begroting van 2012 slaan. Bovendien zou dat praktisch moeilijk zijn want dan zouden de banken die bij hun klanten de rijkentaks al hebben afgehouden dat geld moeten terugstorten.

Verregaand
De regering besliste dan maar om voor één jaar de rijkentaks te behouden, inclusief de aangifteplicht. De gevolgen daarvan zijn verregaand. Het merendeel van de Belgen met een zichtrekening, een termijnrekening, kasbons, obligaties of aandelen moet daardoor volgend jaar al zijn roerende inkomsten aangeven in zijn belastingaangifte.

Een groot deel van de anderhalf miljoen belastingplichtigen die dit jaar een voorafingevulde belastingaangifte in de bus kregen, zullen daardoor vanaf volgend jaar opnieuw meer werk hebben. De meesten onder hen ontvangen immers roerende inkomsten.

Alleen wie bereid is op alle roerende inkomsten 25 procent voorheffing te betalen - in plaats van 21 procent - ontsnapt aan de aangifteplicht.


Bron: De Tijd
Datum: 23/11/2012

Mening:
Het zal voor veel Belgen volgend jaar niet eenvoudig zijn om hun belastingbrief in te vullen. Iedereen die roerende inkomsten gekregen heeft, zal dit op zijn belastingbrief moeten vermelden. Momenteel krijgen al heel wat Belgen geen belastingbrief meer om zelf in te vullen; de fiscus rekent zelf en stuurt de afrekening gewoon op. Wat een werk zal dit wel niet geven wanneer zoveel mensen zelf hun brief gaan moeten invullen? En ook de fiscus zal meer brieven binnenkrijgen die ze allemaal zullen moeten nakijken. Daarbij komt dat deze maatregel maar voor één jaar zal gelden. Voor het jaar nadien is er voor iedereen 25% roerende voorheffing vastgelegd. Waarom dan nu al die administratieve rompslomp? Natuurlijk, het gaat om 134 miljoen euro in de Belgische begroting, maar wat zal het ons land uiteindelijk niet gaan kosten? Heel wat mensen in België zullen voor één jaar hiermee bezig zijn. Denk maar aan de medewerkers van de belastingen, de boekhouders, de bankmedewerkers en natuurlijk de Belgische burger(s) zelf. Hoeveel tijd zal dit ons land wel niet kosten?