PDA

Bekijk de volledige versie : CD&V/N-VA kaapt kiezers weg van Vlaams Belang


Barst
22nd November 2005, 00:05
CD&V/N-VA kaapt kiezers weg van Vlaams Belang


De SP.A maakt sinds het vertrek van Steve Stevaert de beweging omlaag, maar blijft nog altijd groter dan de VLD.De politieke trends van het voorjaar worden bevestigd: de VLD zit in een opgaande lijn, de SP.A in een neergaande en het kartel CD&V/N-VA blijft de absolute stemmenkampioen. Het kartel haalt zelfs stemmen weg bij het Vlaams Belang. Dat is nog nooit eerder vastgesteld. Het zijn de voornaamste bevindingen uit de oktober- en novemberpeilingen bij het panel van De Stemmenkampioen. Het kartel CD&V/N-VA lijkt wel over zijn hoogtepunt heen te zijn, aldus prof. Thevissen (VUB) die de peiling heeft uitgevoerd.

Prof. Thevissen: "Achter de ogenschijnlijk kleine verschuivingen gaan grote uitwisselingen van kiezers schuil. 1 panellid op 10 is deze herfst van partij veranderd. In de zomer was dat maar 6 procent. Het zijn de onbesliste kiezers, die het meest in beweging zijn. Daarvan heeft vooral de VLD geprofiteerd. De liberalen waren na de interne ruzies en de mislukking van de zaak Brussel-Halle/Vilvoorde in het voorjaar veel kiezers verloren, die nog nergens anders onderdak hadden gekregen. Die keren nu langzaam terug, omdat ze vinden dat de VLD in de regering goed bezig is."

De SP.A maakt sinds het vertrek van Steve Stevaert de beweging omlaag, maar blijft nog altijd groter dan de VLD. Als de huidige trend aanhoudt, kunnen ze elkaar begin volgend jaar kruisen. "De neergang van de socialisten gaat wat sneller, maar is zeker niet spectaculair. Als de partij stemmen verliest, is het in de eerste plaats aan het kartel
CD&V/N-VA, niet aan het VB of Groen."

Twee grote thema’s hebben de politiek in de herfst beheerst. Dat blijkt uit de motieven, waarom mensen van partij veranderen. "In september was het energiebeleid het hoofdthema om van partij te veranderen. In oktober-november gingen de commentaren bijna uitsluitend over het Generatiepact. Het derde actuele thema, de rellen in Frankrijk, heeft bijna niet meegespeeld. Algemeen werd verwacht dat het Vlaams Belang daarvan zou profiteren, maar dat is niet gebeurd. Mogelijk waren de rellen toch te veraf om grote invloed te hebben", zegt Thevissen.

Weblog HLN, 21/11/05 22u38