Inloggen

Bekijk de volledige versie : Franse regering sust na verlies van toprating


j*ckie.van.der.hoeven
20th November 2012, 15:08
Volgens de Franse regering is een investering in Frankrijk nog altijd "een veilige belegging". Afgelopen nacht raakte bekend dat het ratingbureau Moody's de toprating van Frankrijk verlaagt, van Aaa naar Aa1.

Op France Inter Radio zei de regeringswoordvoerster dat de Franse regering zal blijven hervormen. Volgens de woordvoerster is de ratingverlaging nog het gevolg van het beleid onder voorganger Sarkozy. Ze relativeerde de draagwijdte van de aankondiging. "Beleggers lenen aan Frankrijk tegen zeer gunstige voorwaarden. Voor investeringen met een korte looptijd geldt zelfs een negatieve rente, wat lange tijd niet het geval was".

Ook de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici zei gisteren al dat de ratingverlaging "een straf was voor beleid uit het verleden". Hij verzekerde dat de socialistische regering "snel" een aantal hervormingen zal doorvoeren.

Moody's verlaagde de kredietscore van Frankrijk van Aaa naar Aa1, met een negatieve outlook. Eerder schrapte ook Standard & Poor's al Frankrijk uit zijn lijst van meest kredietwaardige landen. Fitch behoudt voorlopig nog een "triple A" voor Frankrijk.

Structurele problemen
Moody's verwees voor zijn beslissing naar de structurele problemen die Frankrijk heeft en die een risico vormen voor de economische groei en voor de overheidsfinanciën.

Op de financiële markten kwam er nog maar weinig reactie op de beslissing. De euro bleef vanochtend nagenoeg stabiel op 1,27 euro en de beurs van Parijs ging licht in het rood.

Bron: De Morgen
Datum:20/11/12, 10u10

Eigen mening:

De ratingverlaging boezemt mij geen angst in. In het verleden hebben de ratingbureau's hun nut bewezen, maar de laatste tijd zijn ze meer en meer in opspraak gekomen. Ik denk dat we ons moeten afvragen of de menigte afgaat op de ratings, of dat de ratings aangepast worden aan wat men algemeen gelooft. hoe dan ook is het gemakkelijk om problemen in de schoenen van je voorganger te schuiven. Toch denk ik dat een zoveelste ratingverlaging binnen de EU een signaal is dat er structureel iets moet veranderen, wat het artikel ook beaamt.