PDA

Bekijk de volledige versie : Erosie beïnvloedt klimaat


R*xane.van.looveren
20th November 2012, 15:02
Erosie beïnvloedt klimaat
Artikel | 14 november, 2012 - 13:03
Bron: EOS Wetenschap (http://eoswetenschap.eu/artikel/erosie-be-nvloedt-klimaat)
http://eoswetenschap.eu/sites/default/files/imagecache/400xY/Schermafbeelding%202012-11-14%20om%2013.07.25.png

Erosie zorgt er voor dat koolstof in de bodem wordt opgeslagen. Helaas zal een deel ervan in de toekomst terug in de atmosfeer komen, denken Belgische onderzoekers.

De groeiende wereldbevolking maakte dat de afgelopen 150 jaar steeds meer bos plaats moest ruimen voor landbouwgrond. Dat had twee gevolgen. In de eerste plaats zijn er in de atmosfeer grote hoeveelheden koolstof bijgekomen. En ten tweede ontstond op de grond erosie. Weliswaar tot ergernis van vele landbouwers, maar wegspoelende grond bezit de opmerkelijke eigenschap om koolstof in de grond op te slaan. Sinds het ontstaan van de landbouw nam de bodem via erosie zo bijna 40 procent van de hoeveelheid koolstof op die door ontbossingen naar de atmosfeer werd uitgestoten.

‘Door erosie komen diepere gedeelten van de bodem vrij waarin minder koolstof zit’, verklaart Gert Verstraeten, hoogleraar geografie aan de KU Leuven. ‘Daar worden gewassen op geteeld en die laten een deel van de koolstof in de grond achter. Door erosie spoelt die aarde weg tot aan valleien, waar ze blijft liggen. Tot nu toe dachten we dat de koolstof daar stabiel afgedekt lag.’

De onderzoekers berekenden echter dat de helft van die koolstof binnen 500 jaar mogelijk terug wordt vrijgegeven aan de atmosfeer. De precieze processen hierachter zijn echter nog niet helemaal duidelijk, zegt Verstraeten. ‘Klimaatopwarming zou kunnen zorgen voor een actiever bodemleven. En door de microbiologische activiteit in de grond komt de koolstof terug vrij, waarna het via poriën in de bodem in de atmosfeer terechtkomt.’

Wat het niet eenvoudiger maakt om te berekenen hoeveel koolstof in de toekomst in de atmosfeer terechtkomt. Eén ding staat wel vast: koolstof dat uit de bodem vrijkomt zal zijn invloed hebben op het klimaat maar haar aandeel in de koolstofbalans is volgens de onderzoekers vele malen kleiner dan verbranding via fossiele brandstoffen.

Voor hun studie onderzochten geografen van de KU Leuven en UCL de bodem in het rivierbekken van de Dijle. Via tientallen metingen maakten ze een analyse van de hoeveelheid koolstof die door erosie is onttrokken aan de atmosfeer gedurende de laatste 6.000 jaar.

Mening:
Ik heb dit artikel in dit fora gestoken omdat ook al gaat het om de bevindingen van Belgische onderzoekers, het wel een wereld probleem behandelt. Dit artikel trekt de aandacht naar het feit dat bomen echt wel levens noodzakelijk zijn op onze planeet. De constante ontbossing (of zelfs mensen die besluiten dat die ene boom toch wel teveel bladeren op hun oprit laat tijdens de herfst en dus toch echt wel weg moet) gaat ons klimaat enkel verder de grond in boren. Het is wel onmogelijk om alle landbouw grond terug te veranderen. De mens heeft de landbouw even nodig om te overleven. Het lijkt me het beste dat men gewoon zou stoppen ontbossen (tenzij echt noodzakelijk) en dat men ook effectief een boom zou bijplanten voor elke boom die men weg doet. Misschien kunnen we dan hopelijk tegen de tijd dat al die koolstof weer vrijkomt voorbereid zijn en meer bomen hebben om te helpen de schade de minimaliseren.

s*eben.wouters
20th November 2012, 19:12
Ik ben het enerzijds eens met de mening van Roxane. Anderzijds is het ook noodzakelijk dat er plaats gemaakt wordt voor de groeiende wereldbevolking. Dit is namelijk iets dat volgens mij onoverkomelijk is. Het is zeker niet zo dat er hiervoor enkel bossen worden gekapt. Ook worden er kunstmatige eilanden, flats, ... aangelegd en gebouwd.

Verder kunnen de bomen die gekapt worden ook nog hun functie hebben. Papier is ook nog steeds erg belangrijk, en sommige mensen verwarmen hun huizen nog steeds met een houtvuur.

Conclusie: Dit is inderdaad een probleem, maar volgens mij onoverkomelijk.

R*xane.van.looveren
20th November 2012, 22:27
Uiteraard moet soms plaats gemaakt worden voor landbouw en ruimte voor de bevolking. Maar het probleem is echter dat mensen veel te snel zijn om te beslissen bomen om te hakken. Men hakt een boom om omdat die bladeren op zijn parking doet komen tijdens de winter, omdat die toch wel niet echt in het georganiseerde tuintje past, omdat die het zicht bezoedeld, omdat het dorp toch wel absoluut niet genoeg heeft aan maar twee voedbal velden. Dit is het probleem!

Mensen realiseren niet dat wij bomen nodig hebben om te ademen! Het maakt niet uit hoe ver de wetenschap en de gezondheidszorg vordert mensen hebben zuurstof nodig om te ademen en koolstof zorgt voor problemen op dit vlak. We hebben maar één planeet waar we op kunnen wonen en hebben die men onze onwetendheid serieus in de problemen gebracht.

Als we willen dat de mens kan blijven overleven dat hebben we de aarde hiervoor nodig in de best mogelijk staat. Uiteraard kan men soms niet anders dan bomen om doen maar soms maken mensen daar bijna een hobby van lijkt het mij. Bovendien papier en bewerkbaar hout kan perfect verkregen worden zoals men dit al op sommige plaatsen doet (in Noorwegen bv als ik het mij goed herinner); door bossen te planten, bomen die men nodig heeft om te doen om te gebruiken en er minstens een te planten per boom dat men om doet.

Maar zoals het nu op de meeste plaatsen vordert maken we onszelf enkel maar moeilijker. We maken de aarde om zeep en daar brengen we op de lange duur ons zelf ook mee in de knoei.