PDA

Bekijk de volledige versie : Meer scholen sturen incassobureau naar ouders


j*nthe.vermeiren
20th November 2012, 12:03
Meer scholen sturen incassobureau naar ouders

di 20/11/2012 - 07:40
Steeds meer scholen doen een beroep op een incassobureau om ouders te dwingen achterstallige schoolrekeningen te betalen. Volgens De Morgen zijn al 600 Vlaamse scholen klant bij zo'n bureau.
Volgens cijfers uit Gent en Antwerpen hebben vooral de basisscholen de meeste onbetaalde rekeningen. Verrassend, want daar geldt een maximumfactuur van 70 euro per jaar per kind.

"Voor sommigen is die 70 euro al teveel", zegt Frank Noten, directeur van het stedelijk onderwijs in Antwerpen, in De Morgen. "Daarnaast komen er vaak nog andere kosten bij, zoals de kosten voor warme maaltijden of voor buitenschoolse opvang. Zelfs gespreide betalingen lukken voor sommige ouders niet."

Traditioneel is november ook de maand waarin directies geconfronteerd worden met de eerste onbetaalde rekeningen, zegt Peter Heirman van het Vlaams Netwerk tegen Armoede.

"Mensen krijgen dan heel wat kosten bij elkaar en de schoolfactuur durft er dan wel eens bij inschieten. Ze hebben heel wat andere kosten, voor huisvesting of voor energie bijvoorbeeld."

Heirman vindt wel dat scholen de laatste tijd steeds makkelijker naar een incassobureau stappen om zo een stok achter de deur te hebben. "We merken jammer genoeg dat scholen steeds meer en steeds vaker incassobureaus inschakelen, maar eigenlijk beschadigt dat de vertrouwensband tussen de ouders en de school. We vinden dat er andere manieren zijn om die kosten toch betaald te krijgen, of om de kosten voor de ouders te drukken", zegt Heirman nog.

Het Vlaams Netwerk tegen Armoede lanceert vandaag een campagne die scholen leert omgaan met financieel kwetsbare gezinnen.

BRON: de redactie
mening: Je kan volgens mij als school deze zaken best zelf opvolgen. Ik begrijp dat dit heel wat tijd en moeite vraagt en via dit bureau hebben ze iets meer zekerheid. De school kan in het eerste geval een aanmaning sturen en nadien de ouders eventueel uitnodigen voor een gesprek om de situatie te bespreken en eventueel een plan op maat voor de ouders te ontwerpen. Het is een goede zaak dat het Vlaams netwerk tegen Armoede een campagne lanceert, zodat de scholen beter weten hoe ze moeten omgaan met financieel kwetsbare gezinnen.

I*ngborg.keynen
20th November 2012, 13:41
Misschien moet dit wel een bewijs zijn voor onze overheid dat schoolrekeningen deze tijd veel te onbetaalbaar worden voor veel mensen. Er zijn veel ouders die er alles voor over hebben om hun kinderen te laten meegaan op verschillende schooluitstappen en ze ook te laten meegenieten van alle faciliteiten op de school. Maar voor veel ouders blijkt dit uiteindelijk niet haalbaar. Hoe kan je bijvoorbeeld met één inkomen op één jaar tijd twee van je kinderen op meerdaagse uitstap laten gaan. De een gaat voor twee weken op studiereis naar Italië (1700 euro) en de andere gaat op studiereis naar Parijs (500 euro). Veel ouders hebben dit geld nu eenmaal niet.
Dit zou een teken moeten zijn aan de school en de overheid. Aan de school zodat ze uitstappen en kosten moeten aanpassen aan de leerlingen en de capaciteiten van de ouders. Dus misschien minder verre uitstappen. En aan de overheid om aan te tonen dat ze zouden moeten stoppen met besparen op het onderwijs. En ouders met moeilijkheden meer zouden moeten bijstaan.