PDA

Bekijk de volledige versie : "Israël staakt voorbereiding van grondoorlog"


michiel.bouwen
20th November 2012, 09:38
Israël heeft de voorbereiding van een grondoorlog in de Gazastrook voorlopig opgeschort. Dat heeft een bron binnen de regering gezegd. Het land onderhandelt met de regering van het Palestijnse gebied over een staakt-het-vuren en het wil met de opschorting de diplomatie een kans geven, aldus de zegsman. Gisterenavond kwamen nog ruim dertig Palestijnen om, onder wie een gezin met twee kinderen. Sinds de start van de gevechten vorige woensdag zijn al 109 Palestijnen en drie Israëliërs omgekomen.

Bij een raid in het noorden van de Gazastrook werd gisterenavond het huis getroffen van de familie Hijazi. Vier mensen, de ouders Hijazi en hun twee kinderen van 4 jaar en 18 maanden, kwamen om. 18 anderen raakten gewond. In de buurt van de Egyptische grensstad Rafah kwamen ook twee Palestijnse broers van 15 en 17 jaar om het leven. Kort daarna raakten bij een ander bombardement zeven mensen gewond en liep de islamitische Nationale bank in Gaza ernstige schade op.

109 Palestijnen gedood
Sinds het heropflakkeren van het militaire geweld in de Gazastrook, die Israël sinds 1967 militair bezet, lieten al 109 Palestijnen het leven. Bijna 1.000 mensen liepen verwondingen op. Langs Israëlische kant vielen traditioneel veel minder dodelijke slachtoffers: drie.

Gisteren kwamen ook op de bezette Westelijke Jordaanoever twee Palestijnen om. Een 22-jarige jongeman is vanop korte afstand doodgeschoten door Israëlische soldaten in Hebron, tijdens een confrontatie tussen Palestijnse betogers en Israëlische militairen. Volgens het Israëlische leger vormde de "gemaskerde verdachte een imminent gevaar voor het leven" van de Israëlische soldaten. Eerder op de dag stierf ook een 28-jarige Palestijn nadat hij gewond was geraakt in confrontaties tussen het Israëlische leger en Palestijnse betogers tegen het geweld in Gaza met Israëlische soldaten.

Bezoek van Clinton
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, reist vandaag naar Israël om de inspanningen voor een bestand op te voeren. Zij voert morgen overleg met premier Benjamin Netanyahu. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties ontmoet vandaag al de premier.

President Obama besliste om zijn buitenlandminister naar het Midden-Oosten te sturen nadat hij gisterenavond twee keer praatte met de Egyptische president Mohamed Morsi en Netanyahu. Ook met Egyptische functionarissen zal Clinton overleg plegen om tot een oplossing van het conflict te komen.

Uit: Het laatste nieuws

Mijn mening:
Vergeet niet dat er voorlopig staat. Een nieuw offensief kan altijd wanneer de diplomatie misloopt. Niet verrassend vind ik weer het optreden van de Verenigde Staten. Zij zijn altijd de bondgenoten geweest van Israël en zij willen dus ook dat Israël geen schade krijgt. Ze staan het land bij in de onderhandelingen.