PDA

Bekijk de volledige versie : Turkije wil Navo-raketten aan Syrische grens


michiel.bouwen
19th November 2012, 14:35
Turkije zal de Navo vandaag naar alle waarschijnlijkheid verzoeken om Patriot-raketten te plaatsen om de luchtafweer langs de grens met Syrië te versterken. Dat verklaarde de Duitse minister van defensie Thomas de Maizière. Het zou de derde keer zijn dat de Navo Turkije helpt bij de verdediging van zijn grenzen.
Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen stelde nog geen verzoek te hebben ontvangen. Hij verklaarde wel dat zo'n aanvraag zal worden behandeld als een spoedgeval.

Volgens Rasmussen heeft de NAVO al plannen opgesteld voor de verdediging van Turkije. Hij benadrukte dat het inzetten van Patriot-raketten niet betekent dat er een no-flyzone wordt ingesteld boven Syrië, zoals de Syrische oppositie graag zou zien.

De NAVO plaatste ook in 1991 en 2003 luchtafweergeschut op Turks grondgebied. De raketten werden nooit gebruikt. Aanleiding was toen de dreiging vanuit Irak.

Binnen de NAVO hebben alleen de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland de beschikking over Patriots.

Uit: De standaard

Mijn mening:
Syrië en Turkije zullen nooit de beste vrienden zijn. Toch vind ik het belangrijk dat de grens bewaakt wordt. Het is een teken dat de landen nog altijd beroep kunnen doen op de NAVO en dat deze waarschijnlijk ook zal antwoorden. Een bondgenootschap tussen alle landen van de Noord-Atlantische oceaan was misschien een van de meest belangrijk ontwikkelingen in onze geschiedenis.