PDA

Bekijk de volledige versie : Wetenschap maakt kunstmatige spieren die vele malen sterker zijn dan die van jou


M*thi De Pauw
18th November 2012, 14:13
Een internationaal team van onderzoekers heeft met behulp van nanotechnologie supersterke kunstmatige spieren gemaakt. De spieren kunnen 100.000 keer hun eigen gewicht baas en 200 keer zwaardere objecten optillen dan een echte spier van vergelijkbare grootte.

De onderzoekers maakten de spieren van gedraaide draden die weer gemaakt zijn van koolstofnanobuisjes. Daar voegden ze een wax van paraffine aan toe. Door de draden daarna te verhitten, zet de wax uit, waardoor het volume van de draden toeneemt en de lengte afneemt.

Robots
De kunstmatige spieren functioneren prima, maar zijn op dit moment nog niet geschikt voor het vervangen van echte spieren in bijvoorbeeld een mensenlichaam. Toch verwachten de onderzoekers dat de kunstmatige spieren op korte termijn wel kunnen worden toegepast. Bijvoorbeeld in robots of speelgoed.

Slim textiel
De onderzoekers zien ook wel mogelijkheden voor hun spieren in intelligent textiel. Welbeschouwd bestaan hun spieren immers uit draden waar ook mee genaaid, gebreid en gehaakt kan worden. Aangezien de spieren reageren op hitte, kan een slimme stof reageren op bepaalde temperaturen. Denk bijvoorbeeld aan gordijnen die bij een prettige temperatuur opengaan en bij hitte sluiten.

Hoewel de onderzoekers met de ontwikkeling van deze kunstmatige spier al een flinke stap in de juiste richting hebben gezet, is er nog wel werk aan de winkel. Zo wordt het nog een hele uitdaging om in de toekomst honderden of duizenden spieren parallel aan elkaar te laten opereren.

Bron: www.scientias.nl
datum: 16/11/2012

Eigen mening:
De wetenschap staat niet stil. Hoe lang zal het nog duren voor we de technologie op punt zetten om een leger supersoldaten te maken? Natuurlijk zal dit hier hoogstwaarschijnlijk niet voor gebruikt worden en zal het misschien zelfs nooit mogelijk zijn, maar het zou niet de eerste keer zijn dat science fiction de toekomst voorspelt.
Nu, voor patiënten met bijvoorbeeld fibromyalgie is dit een godsgeschenk. Ik ken persoonlijk iemand wiens leven een stuk zwaarder is geworden sinds de diagnose. Dit zou haar leven een enorm positieve wending kunnen geven, moest het ooit op punt staan.

peacheach
18th November 2012, 17:58
Als het ooit op punt staat, dat is juist verwoord. Terwijl ze in het artikel vermelden dat de kunstmatige spieren nog niet geschikt zijn om menselijke spieren te vervangen, wordt in de titel wel duidelijk naar 'echte' spieren verwezen. Hopelijk (en waarschijnlijk) zal deze uitvinding in de toekomst wel degelijk voor menselijke doeleinden gebruikt kunnen worden, al kan men er voorlopig in de technologie ook wel wat mee, lijkt mij.