PDA

Bekijk de volledige versie : ‘We zijn in oorlog tegen Obama’


Barst
15th November 2012, 21:23
‘We zijn in oorlog tegen Obama’


BRUSSEL - Sommige conservatieven kunnen de herverkiezing van de president moeilijk verteren en dromen van afscheiding. ‘Wij zijn in oorlog’, luidt het in een filmpje van Heritage Action for America. ‘Een oorlog om dit land te redden.’ De organisatie, die verwant is met de befaamde Heritage Foundation, is van oordeel dat Obama’s beleid de kracht van het land zal ondergraven en de jongere generaties met een ondraaglijke schuldenlast opzadelen. Om diezelfde reden lanceerden burgers uit twintig staten een petitie waarin ze de president vragen hun staat onafhankelijk te verklaren.


Ze maken daarvoor gebruik van de website van het Witte Huis. Iedere petitie die minimum 25.000 handtekeningen verzamelt, krijgt een antwoord, beloofde de president vorig jaar. Zo kreeg een enthousiaste thuisbrouwer het recept van het huisbier van de Obama’s in handen. Blijkt dat er een flinke scheut honing van de bijenkorven op het grasveld van het Witte Huis in verwerkt is. Maar het antwoord zal niet altijd positief zijn.

Sommige afscheidingspetities zijn behoorlijk succesvol, zoals die van Texas. Gouverneur Rick Perry van de Lone Star State flirtte in een niet zo ver verleden zelf wel eens met de gedachte. Maar dat voorstel speelde tegen hem als presidentskandidaat in de Republikeinse voorverkiezingen en nu wijst hij de gedachte resoluut van de hand.

Of een staat kan afscheiden van de unie en hoe dat dan precies in zijn werk moet gaan, zet juridische pennen roodgloeiend.


Manna

Bij de staten die hun eigen weg willen gaan, zijn er enkelen die voor Obama stemden, maar het merendeel van de naar onafhankelijkheid hunkerende staten zijn Romney-staten. Daaronder bevinden zich de zuidelijke staten die er in 1861 al eens zijn uitgestapt en door het Noorden met geweld werden teruggehaald. De States’ Rights-beweging, die meer autonomie voor de deelstaten en een afgeslankte federale overheid voorstaat, is er altijd sterk gebleven.

Opvallend is evenwel dat deze staten het meeste baat hebben bij hun lidmaatschap van de unie. Ze strijken namelijk meer subsidie op uit de federale schatkist dan ze belasting betalen. South Carolina bijvoorbeeld, de staat waar het eerste schot in de Burgeroorlog werd gelost, ontvangt 1,38 dollar voor elke dollar belastinggeld die naar Washington vloeit. Van de zuidelijke Republikeinse staten draagt alleen Texas ongeveer evenveel bij als het ontvangt.

De ontevreden staten zijn niet alleen de armste staten, met de meeste mensen op de bijstand, het zijn ook de staten met de grootste sociale problemen, zoals tienerzwangerschappen, abortussen of echtscheidingen. En de afgestudeerden van het staatsonderwijs presteren er het slechtst op de gestandaardiseerde examens.

Het is ook in deze staten dat de gedachte dat een mens zijn eigen boontjes moet doppen en dat overheidshulp afhankelijkheid kweekt en tot immoreel gedrag leidt, het sterkst is. Het verlies van het federale manna zou er dus niet zo zwaar mogen vallen.


DS, 15-11-2012 (Evita Neefs)

nic.andriessen
15th November 2012, 22:25
Trieste zaak. De Verenigde Staten zijn meer dan ooit de Verenigde Verdeelde Staten. Obama heeft bijzonder veel werk op de plank om de VS te verzoenen met elkaar. De twee politieke strekkingen scheuren het land misschien uit elkaar door niet met elkaar te willen samenwerken. Ik denk dat het belangrijk is dat de Republikeinen met de Democraten proberen samen een compromis te zoeken in bv. de begroting, de Obamacare, ... Dan pas slaagt de missie van Obama om over de Verenigde Staten te kunnen blijven spreken.