PDA

Bekijk de volledige versie : Egypte kookt van woede over Israëlische aanvallen op Gaza


michiel.bouwen
15th November 2012, 12:11
Egypte heeft de VN-Veiligheidsraad gevraagd 'de Israëlische agressie'' in de Gazastrook te bespreken, terwijl Egyptenaren op het punt staan massaal te betogen tegen Israël en de diplomatieke betrekkingen met het land. Egypte heeft ook van de Verenigde Staten geëist onmiddellijk actie te ondernemen. Egypte heeft gisterenavond zijn ambassadeur uit Tel Aviv teruggeroepen uit protest tegen de Israëlische aanvallen op de Palestijnse kuststrook.
De Veiligheidsraad kwam vandaag al in een spoedzitting bijeen en riep op tot een einde aan het geweld, maar Arabische landen willen dat de raad Israël veroordeelt. De VS verdedigden zoals gebruikelijk het Israëlische beleid in de raad. Israël is gisteren weer begonnen de Gazastrook te bestoken en bracht met een raketaanval de militaire chef van de beweging Hamas, Ahmed al-Jaabari, om het leven. Hamas domineert de Gazastrook en heeft gezworen terug te slaan.

De moordaanslag op Jaabari was slechts een van de vele aanvallen sinds gisteren op de dichtbevolkte Gazastrook. Ze hebben aan minstens twee Palestijnse kinderen, een bejaarde, een vrouw en zeven vermoedelijke Palestijnse strijders het leven gekost. Er zijn meer dan 120 gewonden gevallen. Vanochtend vuurden Palestijnen opnieuw projectielen af op Israël en troffen in de plaats Kiryat Malachi een pand. Drie mensen kwamen om het leven. De projectielen die de Palestijnen afvuren, maken zelden slachtoffers en deze raket sloeg relatief ver van de Gazastrook in.

Jaabari wordt vandaag begraven, wat vermoedelijk leidt tot een massale anti-Israëlische betoging van de Hamas-aanhang. De islamitische verzetsbeweging Hamas uit de Gazastrook is een Palestijnse versie van de Egyptische Moslim Broederschap. Die heeft opgeroepen morgen tegen Israël te betogen.

De Israëlische aanvallen op de overbevolkte strook land hebben eerder tot grote woede in Egypte geleid, maar toen was de autocraat Hosni Moebarak nog aan de macht. Hij steunde het Amerikaanse en Israëlische beleid tegen Hamas. Na Moebaraks val in 2011 is Mohammed Mursi tot president gekozen. Hij was de kandidaat van de Moslim Broederschap.

Uit: Het Laatste Nieuws

Mijn mening:
Een houding van een land kan snel veranderen, een nieuwe leider staat eigenlijk gelijk aan een nieuw land. Moebarak steunde Amerika en Israël. Nu Mursi aan de leiding staat gaat de voorkeur van Egypte plots uit naar Gaza.

De rol van Amerika zie ik duidelijk. Ze willen Israël als een buffer tegen de 'gevaarlijke' Islam die zich in het Midden Oosten bevindt. Zolang het Midden Oosten zich met Israël bezig houdt, is Amerika 'veilig'.