PDA

Bekijk de volledige versie : Chinezen maken ambitieuze ruimteplannen bekend


H*nnelore.Bervoets
15th November 2012, 12:04
Chinezen maken ambitieuze ruimteplannen bekend

China heeft de toekomst van haar ruimteprogramma via het staatspersbureau Xinhua bekend gemaakt. De Chinezen willen volgend jaar opnieuw een bemande capsule de ruimte insturen en op korte termijn mensen naar de maan sturen.

Vorige week koos de Chinese Communistische Partij haar nieuwe leiders. Niu Hongguang, één van de hoogste bazen van het Chinese ruimteprogramma, heeft de ambities van het land over haar ruimteprogramma toegelicht. Die zijn niet mals: de Aziaten willen volgend jaar een nieuwe bemande missie lanceren, en uiteindelijk ook naar de maan.

Ruimtestation
Zo willen de Chinezen een eigen bemand ruimtestation bouwen. Het Chinese ruimtestation moet, net als het ISS, een station worden waar wetenschappelijke en medische experimenten uitgevoerd gaan worden. Maar het ruimtestation dient ook andere doelen: China wil haar snel expanderende wetenschappelijke sector langzaamaan toegankelijker maken voor westerse landen. Met hun eigen station laten de Chinezen zien dat ze een goede partner zijn in internationale samenwerking – tegelijk één van de doelen van de nieuwe leiders van het land. Het ruimtestation moet in 2020 klaar zijn.

Eerste vrouw
China lanceerde al eerder haar eigen raketten. In juni van dit jaar werd Shenzhou-9 gelanceerd, die de eerste handmatige aankoppeling uitvoerde op China’s eigen ruimtestation, Tiangong-1. Tijdens die missie was ook de eerste vrouwelijke Chinese astronaut aanwezig. Halverwege 2013 moet wederom een Shenzhou-raket naar Tiangong (‘Hemels Paleis’) vertrekken.

Naar de maan
Naast een ruimtestation willen de Chinezen ook nog een stapje verder gaan. De maan wordt de volgende mijlpaal. Volgend jaar wordt daarom de eerste satelliet richting de maan gestuurd, de Chang’e 3. Die moet nog datzelfde jaar op het oppervlak landen. Chang’e 3 moet vooronderzoek gaan doen voor de volgende grote missie: een bemande landing op de maan.

Man op de maan
Sinds de laatste Amerikaanse Apollomissie in 1972 zijn er geen mensen meer naar de maan geweest. De Chinezen willen daar verandering in brengen. Een tijdschema werd niet gepresenteerd, maar experts vertellen aan Xinhua dat de overheid vóór het einde van dit decennium de maan wil bereiken. Waarom de Chinezen naar de maan willen, blijft een beetje onduidelijk. Experts verwachten echter dat wordt gewerkt aan een permanent bezette maanbasis. Dat zou, naast het vergaren van kennis, ook goed kunnen zijn voor het winnen van delfstoffen.

Met de ruimteplannen hebben de Chinezen straks een groot voordeel op de rest van de wereld. Amerika heeft sinds het pensioen van de spaceshuttles geen eigen raket meer, en Rusland gaf al eerder aan dat bemande ruimtemissies geen prioriteit meer heeft in hun ruimteprogramma. De Chinezen timmeren daarentegen flink aan de weg, omdat het land het geld en de mankracht heeft, en de technologische kennis steeds meer in opkomst is in het land.

Geschreven op 13 november 2012 om 14:38 uur door Tijs Hofmans

Bron: Scientias (http://www.scientias.nl/chinezen-maken-ruimteplannen-bekend/75708)

Eigen mening
Ik ben blij dat er toch nog een land een ruimtemissie aan het plannen is. Rond 1969, de eerste maanlanding, was er op korte tijd enorm veel vooruitgang in de ruimtevaart technologie. Na de jaren Apollo missies is de Amerikaanse belangstelling sterk verminderd, en al helemaal zeker na het afvoeren van het space shuttle programma dit jaar. De financiering van de overheid voor Nasa is ook sterk gedaald, wat aantoont dat de prioriteiten van de VSA niet meer bij ruimtevaart liggen. Ik vind dit persoonlijk erg jammer, aangezien er nog zoveel te ontdekken valt in de ruimte. Natuurlijk, dit brengt allemaal risico's met zich mee zoals de rampen met de Challenger in 1986, en de Columbia in 2003. Toch vind ik dat dit geen argument mag zijn om ruimtereizen niet meer te doen, de astronauten kennen het risico.
Er wordt zoveel geld verkwist aan andere zaken, zoals oorlog, dan vind ik persoonlijk de ruimtevaart een betere geldbesteding.
Ik ben wel erg benieuwd of de Chinezen hun plannen ook gaan waarmaken. Het is wel logisch dat zij ook willen meespelen in het ruimtevaart verhaal, aagezien het ook een grootmacht is zoals Amerika en Rusland. De eerste man op Mars is een space race die nog niet gewonnen is.