PDA

Bekijk de volledige versie : "Doodstraf voor schutter in Afghanistan"


v*ncent.peeters
14th November 2012, 20:35
"Doodstraf voor schutter in Afghanistan"

De Amerikaanse soldaat die in maart dit jaar in Afghanistan 16 burgers doodgeschoten heeft, riskeert een terdoodveroordeling. De militaire openbare aanklagers zijn van plan om de doodstraf te vragen als het tot een proces voor de krijgsraad komt.
De 39-jarige Amerikaanse soldaat was gelegerd in de militaire basis van Panjwai, in de provincie Kandahar. Op 11 maart van dit jaar verliet hij 's nachts ongemerkt zijn kazerne en drong hij verschillende huizen in een naburig dorp binnen. Hij schoot er 16 burgers dood, van wie vele nog lagen te slapen. Onder de slachtoffers waren 6 kinderen.

De schietpartij zette de al gespannen relaties tussen de Verenigde Staten en Afghanistan nog verder onder druk. De Amerikaanse president Barack Obama bood zijn Afghaanse collega Hamid Karzai zijn excuses aan. De radicale talibanrebellen zwoeren wraak te zullen nemen.

De schutter verschijnt deze week in de Verenigde Staten voor een hoorzitting die moet bepalen of hij moet terechtstaan voor de krijgsraad. De militaire openbare aanklagers hebben op die hoorzitting laten verstaan dat ze de doodstraf willen vragen. "Hij moet ter dood veroordeeld worden voor het plegen van de ergste, meest verwerpelijke misdaden die een mens kan begaan", zo worden de aanklagers geciteerd in de Amerikaanse media.

De advocaten van de soldaat werpen op dat het leger veel te veel vragen onbeantwoord laat, onder meer over de mentale toestand van de schutter. Ze impliceren dat hij mogelijk een hoofdletsel opliep, leed aan post-traumatisch stress-syndroom of beïnvloed werd door de chemische cocktail in zijn bloed, waaronder steroïden, alcohol en slaapmiddelen.

Een beslissing of de schutter voor de krijgsraad moet verschijnen, wordt nog deze maand verwacht. Het is al meer dan 50 jaar geleden dat een lid van het Amerikaanse leger ter dood veroordeeld werd.

bron: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/121114_VSSoldaat_Doodstraf

commentaar: Het valt mij op dat het leger direct zo veel mogelijk afstand wil doen van deze zaak. De Amerikaanse soldaat heeft een gruwelijke daad gepleegd maar wat drijft een mens zo ver. Als militair wordt men getraind om in mentaal zware omstandigheden zoals vuurgevechten bedachtzaam te handelen. Dus als men er van op de hoogte was dat de man een hersenletsel had opgelopen of mentale problemen had voordat ze hem voor de vierde keer uitzonden, is het leger even aansprakelijk voor het bloedbad. Mensen zoeken vaak een duidelijke zondebok wanneer ze geconfronteerd worden met een misdaad zonder na te denken over de context waarin dit allemaal gebeurde.