PDA

Bekijk de volledige versie : Trauma's uit kindertijd kunnen invloed hebben op hersenen


alexandra.moorkens
10th November 2012, 23:30
[SIZE=5]Trauma's uit kindertijd kunnen invloed hebben op hersene[/SIZE]n

vrijdag 09 november 2012 om 17u44

"Vroegkinderlijke negatieve ervaringen kunnen leiden tot permanente biologische veranderingen in de hersenen. Het betreft epigenetische wijzigingen of veranderingen in de genexpressie, zonder dat de onderliggende DNA-structuur wijzigt". Dat heeft professor Patrick McGowan (University of Toronto) gezegd tijdens een tweedaags congres naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling UZ KU Leuven.

http://images12.knack.be/images/resized/400/020/573/215/2/250_0_KEEP_RATIO_SHRINK_CENTER_FFFFFF/image/Als-gevolg-van-externe-invloeden-kan-de-manier-waarop-genen-tot-uiting-komen-veranderen-.jpg
Als gevolg van externe invloeden kan de manier waarop genen tot uiting komen veranderen. © Thinkstock

McGowan kwam het verband tussen kindermishandeling en genetische wijzigingen enkele jaren geleden op het spoor tijdens het bestuderen van hersenweefsels van slachtoffers van zelfmoord. "We stelden vast dat mishandeling, misbruik of ernstige verwaarlozing in de kindertijd gerelateerd was aan wijzigingen in een bepaald gen. Dat gen, NR3C1, bepaalt mee hoe goed iemand bestand is tegen stress", aldus McGowan in de Dagkrant van de KU Leuven.

"Decennialang gingen wetenschappers ervan uit dat genetische aanpassingen zich enkel voordeden tijdens de vroegste ontwikkeling, in de baarmoeder, en altijd veranderingen in het onderliggende DNA inhielden. Sinds enkele jaren weten we dat er veranderingen kunnen optreden in genexpressie. Als gevolg van externe invloeden kan de manier waarop genen tot uiting komen veranderen. Factoren als voeding, infectie en trauma kunnen een proces in gang zetten dat de genfunctie beïnvloedt zonder de onderliggende DNA-structuur te wijzigen", aldus McGowan.

Epigenitische wijzigingen

"Epigenetische wijzigingen zijn vrij stabiel, maar blijken toch te reageren op omgevingsinvloeden. Daardoor zijn ze mogelijk ook vatbaar voor therapeutische interventie. Bij ziekten als kanker worden al medicijnen ontwikkeld die genexpressie veranderen via epigenetica. Zullen we psychotherapie of medicatie kunnen inzetten om epigenetische wijzigingen als gevolg van kindermishandeling te remediëren? Dat blijft nog zeer de vraag", aldus McGowan. (Belga/INM)

Bron:
http://www.knack.be/nieuws/wetenschap/trauma-s-uit-kindertijd-kunnen-invloed-hebben-op-hersenen/article-4000205732998.htm

Mening:
Ik heb altijd al geweten dat zaken als kindermishandeling, -misbruik of een andere vorm van verwaarlozing; zware gevolgen kunnen hebben voor de gemoedstoestand van de kinderen, zelfs voor hun hele leven. Nu blijkt dat deze zware feiten zelfs het DNA van de kinderen kan aantasten, dit zorgt er alleen nog maar voor dat de feiten nog zwaarder doorwegen dan we al dachten. Ik hoop echt dat er een remedie komt voor de kinderen die spijtig genoeg al getroffen zijn door zo'n verschrikkelijke daden.
Wat het beste zou zijn, is dat zaken als kindermishandeling, kindermisbruik of enkele andere vorm van verwaarlozing uit de wereld gebannen worden.

Leen.Buyens
11th November 2012, 10:53
Wauw, als je weet dat pesten ook voor trauma's kan zorgen zitte we hier toch wel met een groot probleem denk ik. In onderstaande link staan bevindingen uit een onderzoek uit 2006. In dit onderzoek beweerde maar liefst 56,7% van de bevraagde jongeren dat ze de afgelopen 3 maanden het slachtoffer zijn geweest van een vorm van pesterijen. En ongeveer 5% van de ondervraagden zegt meermaals per week gepest te worden.
Dit zijn hallucinante cijfers vind ik. 5% jongeren worden elke week gepest. Dat is 5% te veel. Als je dan rekening houdt met het onderzoek uit het artikel van Alexandra denk ik dat wij als toekomstige leerkrachten voor een zware opgave staan. Het is aan ons om te zorgen dat pestgedrag op school drastisch verminderd of zelfs helemaal weggevaagd wordt zodat kinderen en jongeren zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen tot bekwame studenten.
Ik vind het echt een verbazingwekkend onderzoek. Ik hoop mee met Alexandra op een remedie!

(http://www.ond.vlaanderen.be/antisociaalgedrag/pgs/MIN-Pesten-3hoofdstuk2.pdf)