PDA

Bekijk de volledige versie : Anticonceptiepil kan helpen bij voorkomen van dementie


a*melie.van.den.broeck
9th November 2012, 10:59
De anticonceptiepil kan dementie bij vrouwen voorkomen, zelfs jaren nadat ze gestopt zijn met het gebruik ervan. Vrouwelijke vijftigers die in het verleden de pil gebruikten, scoren namelijk veel beter op geheugentests dan vrouwen die er nooit mee in aanraking kwamen. Experten denken dat het oestrogeen in de pil de verharding van de slagaders voorkomt, wat de bloedtoevoer naar de hersenen verhoogt.
Wetenschappers wisten al langer dat een hormoonbehandeling tijdens de menopauze, waarbij ook oestrogeen gebruikt wordt, beschermt tegen dementie. Er was echter maar weinig geweten over de mogelijke voordelen van de anticonceptiepil.

Geheugentests
Amerikaanse wetenschappers ondervroegen daarom 261 vrouwen tussen 40 en 65 jaar over hun gezondheid. De proefpersonen ondergingen ook een aantal geheugentests, waarbij ze onder andere zoveel mogelijk woorden rond een bepaald onderwerp moesten geven.

Het team van de Universiteit van Wisconsin kwam zo tot de conclusie dat vrouwen die ooit de pil namen, duidelijk beter presteerden in bepaalde tests. "Zelfs jaren nadat ze met het gebruik stopten, blijkt er dus een beschermend cognitief effect te zijn", aldus onderzoeksleidster Kelly Egan.

Ook bleek: hoe langer ze de pil hadden gebruikt, hoe hoger hun scores. "Het effect was vooral zichtbaar bij vrouwen die de pil langer gebruikten", bevestigt dr. Egan.

Oestrogeen
Volgens de experten helpt oestrogeen, het belangrijkste hormoon in de pil, de werking van het brein in stand houden op twee manieren.

Ten eerste denken ze dat het een blokkering van de slagaders voorkomt, waardoor er een goede bloedtoevoer naar het brein blijft bestaan. Daarbovenop zou oestrogeen de groei van bepaalde cellen in het brein en het ruggenmerg bevorderen.

Hoewel de studie niet direct rekening hield met de risico's op dementie, wordt gedacht dat mensen van middelbare leeftijd met een goed functionerend brein, veel minder riscio lopen op de aandoening.

Bron: Het Laatste Nieuws
Datum: 9/11/2012


Eigen mening
Dit zou een mooie stap vooruit zijn voor het voorkomen van dementie. Ook mijn grootmoeder die nooit in aanraking kwam met de pil is stilletjes aan het wegvallen en dat doet pijn als je wel tien keer hetzelfde moet zeggen omdat ze niet meer kan onthouden. Niet alleen de mensen lijden daar onder, ook de families hebben het moeilijk met dementie.

Het zou ook gemakkelijk zijn dat mensen minder dementeerden voor ook bijvoorbeeld de rusthuizen. Mijn mama werkt in een rusthuis waarbij zij het ontbijt moet verzorgen aan de ouderen die niet dementeren. Omdat er teveel 'bloemekes' (zo noemt men ginder de personen die dementeren) zijn, moet zij nu ook zorg dragen voor een deel van hen, maar de helft weet niet meer of ze gegeten hebben en beginnen dan het personeel uit te schelden omdat zij verhongeren. Het zou dus leuker zijn, moest je zoiets niet meer meemaken.

Hoewel het onderzoek met bepaalde dingen geen rekening hield, heb ik toch nog hoop dat wij later niet hetzelfde gaan moeten voorhebben als sommige ouderen nu.