PDA

Bekijk de volledige versie : Man bestuurt bionisch been met gedachten


dorien.van.heupen
5th November 2012, 23:30
Man bestuurt bionisch been met gedachten

Een Amerikaanse man is erin geslaagd zijn kunstbeen te besturen met zijn gedachten. Volgens de wetenschappers die betrokken waren bij de ontwikkeling is het de eerste keer dat er een been wordt bestuurd met het brein, meldt Tweakers.net.

Om te demonstreren dat het bionische been goed werkt, liep de 31-jarige Zac Vawter de trappen van de 103 verdiepingen tellende Willis Tower in Chicago omhoog.

Elektroden

De technologie werkt met elektroden die hersenactiviteit registreren en op basis daarvan bepalen welke bewegingen de persoon in gedachten heeft. Vervolgens worden deze doorgestuurd naar het kunstbeen, dat de kunstmatige prikkels omzet in mechanische beweging. Dergelijke technologie bestaat al langer: zo zijn al verscheidene mensen 'aangesloten' op robotarmen en is het ook mogelijk om de fijne bewegingen van vingers na te bootsen. Het met de gedachten besturen van een robotbeen is echter nieuw.

Toekomst

Ondanks dat Vawter erin slaagde het bionische been te gebruiken om trappen op te wandelen, is het systeem nog niet geschikt om op de markt te worden gebracht. Volgens de wetenschappers moet de bewegingsmechaniek nog verder worden verbeterd, iets wat nog enkele jaren zal duren.

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/5401/Multimedia/article/detail/1528979/2012/11/05/Man-bestuurt-bionisch-been-met-gedachten.dhtml?utm_source=RSSReader&utm_medium=RSS
maandag, 5 november 2012

Ik vind het echt onvoorstelbaar wat de dag van vandaag allemaal kan. Er bestaan op deze wereld echt veel genieën, die dankzij hun bevindingen en uitvindingen veel andere mensen het leven draaglijker en gemakkelijker kunnen maken. Vooral in de wetenschap en de geneeskunde vind ik dit echt geweldig. Het geeft je als mens toch wel wat vertrouwen dat er in de toekomst vele ziektes en handicaps op een goede manier kunnen behandeld worden, nog beter als dit vandaag de dag het geval is.