Bekijk de volledige versie : Crematie via internet
Barst
15th October 2004, 22:22
Crematie via internet
Een uitvaart in twee Nederlandse crematiecentra bijwonen kan voortaan via het net. In Heerlen en Venlo hebben de crematoria besloten om via camera’s de ceremonie te volgen. Wie niet kan aanwezig zijn kan dan de uitvaartplechtigheid thuis volgen via het internet.
Uiteraard zal het volgen op het scherm niet voor iedereen mogelijk zijn. Om toegang te krijgen tot de beeldreportage is een codewoord vereist. Dit zal in eerste instantie alleen aan de naaste familieleden van de overledene worden prijsgegeven zodat de nabestaanden zelf een selectie maken wie de uitvaart thuis via de computer kan bekijken.
Straks ook bij trouwfeesten of andere gelegenheden?
Davy V.H.
16th October 2004, 03:40
Volgende keer twee keer nadenken dus vooraleer op die link met 'HOT WEBCAM FUN' te drukken...:p
Ik wist niet eens dat je zoiets kon bijwonen. Crematie vind bij ons toch plaats achter gesloten deuren niet?
Barst
23rd October 2004, 01:43
Religie-onderzoek / Opdracht niet verzaken
Van Boeddha tot Mozes. Van Jezus tot Mohammed tot Luther. Geen van deze religieuze leiders bood de mensen ooit wat zij wensen. Zij richtten zich op wat de mens nodig heeft. Daarmee staan zij in scherp contrast met de thans overheersende trend de mens te bedienen naar wat hij wenst. De moderne mens wil in de ruimste zin van het woord vermaakt worden. Anders zapt hij weg, of loopt hij naar de concurrentie.
Deze notie staat in de inmiddels klassieke analyse van Neil Postman Amusing Ourselves to Death, waarin hij de almacht van de vermaaks industrie, de televisie voorop, genadeloos aan de kaak stelt. Niet omdat hij een weerzin tegen vermaak heeft, maar omdat de entertainmentswaarde maatgevend is geworden voor zo ongeveer alles in de samenleving. Het is de moeite waard deze notie te leggen naast de resultaten van het onderzoek van Hijme Stoffels, in deze krant pregnant gepresenteerd onder de kop: Nederland los van kerk en Bijbel.
Vroeger placht men te zeggen: kerk en Bijbel zijn er wel voor de mens, maar niet naar de mens en daarmee bedoelden ze ongeveer hetzelfde als Postman. Als deze observatie klopt dan betekent dit dat de moderne mens domweg de tijd of het geduld niet meer heeft voor boodschappen die verder reiken dan de vaak kortstondige wensen van het moment. Hij hoeft dat geduld ook niet op te brengen omdat alles en iedereen klaarstaan de mens op zijn wenken te bedienen, als consument en dankbare afnemer van de vermaaksindustrie wel te verstaan.
Hoe zich tot deze trend te verhouden? Marketingdeskundigen opperen als mogelijkheid het de moderne burger beter naar de zin te maken, met kerkdiensten die minder boring zijn en met niet zulke lange preken. Amerikaanse televisiedominees hebben dat goed begrepen en er daverende successen mee geboekt. Televisiekijkers genoeg. Het is echter een invulling die ver af staat van wat religieuze leiders ooit bezighield, bezielde en inspireerde. Zij richtten zich op het menselijk tekort, de tragiek ook van het bestaan om van daaruit een perspectief te openen: niet naar de mens, maar voor de mens.
Met de Bijbel in de hand mag de kerk die opdracht niet verzaken. Zij zal daarom de strijd moeten aanbinden met de alles overheersende trend van de entertainment.
Trouw, 23-10-2004
katleen
12th November 2004, 00:04
De kerk heeft de laatste jaren, vooral naar jongeren toe, een afwerend imago opgebouwd. Wie heeft de paus ingefluisterd dat condooms niet mogen! De jongeren krijgen bijna dagelijks wel ergens een reclameposter of spotje te zien "hou het veilig", "zet hem op".. Hoe geloofwaardig maakt hij de kerk dan.
En dan de kerkdiensten. Er is geen mogelijkheid tot interactie, terwijl dat toch volgens mij heel belangrijk kan zijn in een kerkdienst. De priester geeft raar of zelden een meer moderne interpretatie van de bijbel. Terwijl er toch waarden instaan die de jongeren nu nog hanteren, maar het niet weten!
Ik studeer nu ook voor leerkracht godsdienst en ik vind het belangrijk om datgene wat ik in de jaren zal leren, te vertalen naar de jongeren om hen een geloof aan te bieden waar ze toch steun in kunnen vinden en niet alleen veel moeilijke woorden en zinnen waar je geen vat op krijgt zonder duidelijke uitleg.
Misschien weer idealistisch maar ik streef er naar.
vBulletin v3.0.6, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.